Опозиционната партия Финландски център (ФЦ) е победител на вчерашните парламентарни избори. На второ място е друга опозиционна партия - дясната евроскептична "Финландците" ("Истински финландци" до 2011 г.), сочат резултатите от преброяването на всички гласове, публикувани тази нощ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Финландците гласуваха наказателно за управляващите досега партии след години на икономическа криза, отбелязва АФП.

ФЦ печели 21,2 процента от гласовете или 49 депутатски мандата в 200-членния парламент, ИФ - 18,2 процента от гласовете и 38 мандата.
Консерваторите получават 37 депутатски места и социалдемократите - 34.

Избирателната активност е 70 процента. Очаква се окончателните резултати да бъдат оповестени официално към средата на седмицата.
 
Лидерът на ФЦ - 53-годишният Юха Сипиле (с ударение на първата сричка - б.БТА), ще започне преговори за съставяне на управляваща коалиция с Истинските финландци, които са против европейската интеграция и финансовата помощ за Гърция.
Сипиле няма да получи мандат за съставяне на правителство преди официалното обявяване на резултатите.

Преговорите за съставяне на коалиция ще продължат няколко седмици. Сипиле отказа снощи да съобщи с кого се готви да управлява.

"Преди всичко трябва да получим доверие, а след това ще говорим за правителствената програма", каза той пред АФП.
 
Лидерът на ИФ Тимо Сойни заяви, че партията е готова да участва в коалиционно правителство, ръководено от центристите, предаде ТАСС.

"Тук сме, за да останем", заяви Сойни на пресконференция късно снощи.

Преди четири години "Финландците" отказа да влезе в правителството с Националната коалиционна партия и социалдемократите заради разногласия по въпроса за помощта за Португалия, напомня ТАСС.

Социолозите прогнозираха вчерашната победа на центристите, но не предвидиха, че партия "Финландците" ще има по-добър резултат от този на консерваторите и социалдемократите, които претърпяха сериозно поражение, отбелязва АФП.