"Убеден съм, че ако Европа се подаде на призивите на популистите и евроскептиците, това ще бъде завръщане към хаоса и към войната. Ако това се случи, отговорността ще бъде наша", заяви Жозеф Дол - лидер на консервативните евродепутати, предаде БТА.

Той каза това на дебат в парламента, посветен на поуките от Първата световна война 100 години след началото й. Дол посочи, че според мнозина европейската интеграция трябва да спре. Според него обаче това означава отстъпление.

"Една Европа на няколко скорости също е отстъпление. През 1914 г. същият този подход на големите сили ни отведе към катастрофата", каза още Дол и подчерта, че Европа е нещо повече от сбор от държави.

Според лидера на социалистите в ЕП Ханес Свобода Европа ще стане уязвима на нападките на националистите, ако тя се придържа само към сътрудничество между държавите.

"Национализмът ще ни коства социалния мир, просперитета и доверието на международната общност", добави той.

Лидерът на либералите Ги Верхофстат пък обяви, че трябва да бъдат загърбени популизмът и национализмът. Ето защо предстоящите избори са толкова важни, добави той.

За еколога Даниел Кон-Бендит национализмът е егоизъм. Той се обяви за създаване на Съединени европейски щати. По думите му е притеснително, че европейците се страхуват да се борят, че се чувстват обезоръжени пред идеологиите на евроскептиците както отляво така и отдясно.

Изборите за Европарламент ще се проведат на 25 май в страните-членки на ЕС.