Трийсет и една годишният лидер на консервативната Австрийска народна партия /АНП/ и външен министър Себастиан Курц обеща да поведе нова политика, след като прогнозните резултати от парламентарните избори показаха, че той е ясен победител, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Мога да ви обещая днес, че ще се боря с всички сили за промяна в нашата страна", каза той пред ликуващо множество от поддръжници.

Приемам тази отговорност с голяма смиреност, добави Курц, който вероятно ще е новият канцлер на Австрия и най-младият ръководител на европейска държава.

Той е министър от шест години и успя да се наложи като лидер на обновлението. Курц придаде модерен облик на процъфтяващата, но разтърсена от мигрантската криза Австрия.

През есента на 2015 г. той бе сред първите европейски лидери, изразили критики към политиката на германската канцлерка Ангела Меркел за приемане на бежанци. Налагайки твърд тон към миграцията, той поиска и успя да издейства затваряне на т. нар. Балкански маршрут.

"Прави бяхме да затворим Балканския път и аз ще се боря за това да бъде затворен и средиземноморският", повтаряше Курц през цялата предизборна кампания.

Той ще стане най-младият лидер в Европа - по-млад от 38-годишния ирландския премиер Лио Варадкар и от 39-годишния френски президент Еманюел Макрон.

Някой може да го сбърка с новак в политиката, но зад младежкия вид и изисканите му маниери стои впечатляваща кариера, извела го до върха на австрийската политика.

Бивш лидер на младежката организация на Народната партия, на 24 години е назначен за държавен секретар, още преди да завърши право.

От 2013 г. е най-младият външен министър в Европа.

Успява да си изгради престиж на държавник в контактите с международните си партньори, включително в преговорите във Виена за иранската ядрена програма през 2015 г.,