Големите победители след неделния изборен ден са Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата, постигнали значително подобряване на изборния резултат в сравнение с миналите парламентарни избори през 2013 година.

Политическите наблюдатели са единодушни, че решаващата роля са изиграли темите за мигрантите и за сигурността в предизборната кампания на партиите.

Австрийската народна партия начело със Себастиан Курц се нарежда убедително на първо място с 31,7 процента от гласовете, което е повече със 7,7 процента в сравнение с изборите през 2013 година.

Второто място заема Австрийската социалдемократическа партия която спечели 26,9 процента и повтаря резултата от миналите избори.

На трето място остава Австрийската партия на свободата с 26 процента, което е с 5,5 процента повече в сравнение с 2013 г.

Вижте снимки>>

Партия НЕОС получава 5,1 процента от гласовете - с 0,2 по-добър резултат от миналите избори.

Листа Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, печели 4,3 процента от гласовете на избирателите и е нова парламентарна фракция.

Голямата изненада на тазгодишните избори е загубата на Партията на зелените, която получи 3,9 процента и не успя да прескочи четирипроцентната бариера.

Поради извънредно големия брой изборни карти, чието преброяване ще трае до четвъртък, все още не е ясно дали Зелените все пак ще влязат в парламента и как ще се разпределят окончателните изборни проценти.

В бъдещия парламент 183-те депутатски места най-вероятно ще се разпределят както следва: Австрийска народна партия - 62 , Австрийска социалдемократическа партия 53, Австрийска партия на свободата - 50, НЕОС - 10, Листа Петер Пилц - 8 мандата.

В първи изявления по телевизията победителят на изборите Себастиан Курц декларира, че ще работи за доброто бъдеще на Австрия и ще преговаря с всички възможни коалиционни партньори за създаване на стабилно правителство заедно с партньори, които могат да гарантират желаната промяна.

Както предвижда политологът Петер Филцмайер, след като управляващата коалиция на Австрийската социалдемократическа партия и Австрийската народна партия се разпадна преждевременно, "логично е на власт да дойде нещо ново" и предполага като като най-вероятен вариант коалицията Австрийска народна партия/ Австрийска партия на свободата, които управляваха и в периода 2000 - 2005 година.

Възможна е и коалицията Австрийска социалдемократическа партия/ Австрийска партия на свободата.

Тристранна коалиция, включваща една от трите големи и две от малките партии - НЕОС, Зелени или Листа Пeтeр Пилц е доста невероятна, тъй като не е логично две големи партии да се откажат от управлението, а и не е осигурено необходимото мнозинство.

Според политическите наблюдатели тук победителят на изборите Себастиан Курц ще се опита в рекордно кратък срок да състави правителство - желанието му според осведомени е до 26 октомври, когато е националният празник на Австрия, да приключи принципно преговорите с Австрийската партия на свободата за нова коалиция, да бъдат определени големите проекти за следващия период на управление, както и приоритетните проекти за всяка от двете партии. След това експерти ще разработят в детайл коалиционния пакт.

Освен това се смята за сигурно, че Австрийската народна партия е готова да повери на коалиционния партньор важни постове в управлението, коментира заместник-главната редакторка на"Курир" Даниела Китнер.

Пред вид разпределението на мандатите в бъдещия парламент е възможна и коалиция на социалдемократи и националисти. Не са малко привържениците на тази коалиция, което се обуславя главно с натрупания гняв срещу Себастиан Курц, сложил край на правителството и нежеланието на голяма част от социалдемократите да отидат в опозиция, както обяви намерението си в случай на загуба партийният ръководител Кристиан Керн.

От друга страна съществува ясна идеологическа съпротива срещу Австрийската партия на свободата.

Освен това социалдемократите трябва да преодолеят още едно голямо препятствие, ако се решат на коалиция: все още е в сила решението срещу коалиция с Партията на свободата, прието на партиен конгрес. За да бъде премахната тази пречка, ще трябва да се свика конгрес или да се направи допитване до партийните членове.

Каквато и да е коалицията, тя трябва да състави своята програма за управление на Австрия.

И тук, заявява политологът Филцмайер, почти всяка партия обещава големи данъчни облекчения, които от ще бъдат предпоставка за разкриване на много нови работни места и създаване на икономически стимули. Така че според обещанията скоро животът на австрийците ще се подобри.

Но опитът показва, че по правило на предизборните обещания не бива да се вярва сляпо и отсега е ясно, че никоя от партиите няма да изпълни изцяло предизборната си програма, тъй като ще трябва да направи компромиси в името на коалиционния мир.