Единодушното мнение на политическите коментатори е, че е много вероятно резултатите от изборите да доведат до променено по състав коалиционно правителство, което да поеме изпълнителната власт в Австрия.

С голям интерес се очаква обявяването на изборните резултати тази вечер, които ще определят за коя партия австрийските граждани са дали най-много гласове и кои са партиите, които ще бъдат представени в парламента.

Голяма част от 10 191 изборни бюра са отворени още в осем часа тази сутрин, почти 900 000 е броят на изборните карти, издадени по желание на гражданите, които са извън страната или са възпрепятствани да гласуват днес. Рекордният брой на тези карти сочи за повишения интерес на австрийските избиратели и очакванията са за високо изборно участие днес.

Последните изборни бюра затварят в 17 часа. Няколко минути по-късно ще стане ясно дали са верни прогнозите на социолози и политолози, според които на първо място ще се класира партията на Себастиан Курц, която се явява на изборите под името Листа Себастиан Курц - нова народна партия.

Но съществуват и мнения на специалисти, които допускат най-добро представяне на Австрийската партия на свободата, която води доста по-умерена кампания в сравнение с минали години, от друга страна не изглежда съвсем невъзможно и наваксването и на социалдемократите в последните минути преди края на състезанието.

Напълно неясно е според наблюдателите какво ще е отражението на финалните телевизионни дуели върху решението на избирателите, не е ясно и как партиите са мобилизирали своите привърженици във финалната фаза на предизборната битка.

Изострянето на борбата между тримата големи може да затрудни влизането на трите малки партии - "Нова Австрия" /НЕОС/, Зелени и Листа Пилц в бъдещия парламент.

При близки изборни резултати може да бъде забавено точното изчисление на бъдещия състав на австрийския парламент. Близо 900 000 изборни карти ще бъдат преброени в началото на идната седмица. Много вероятно е окончателните резултати да станат известни в четвъртък.