Той води с 51,68 процента от гласовете, без да се отчитат бюлетините, подадени по пощата, информира ТАСС, цитирана от БТА.

За Ван дер Белен това е втора победа в тази необичайна надпревара за президентския пост. Проевропейският бивш лидер на Зелената партия през май вече спечели 50,3 процента от гласовете в първия тур на изборите.

Австрийска партия на свободата на Хофер обаче успешно оспори резултатите заради процедурни нарушения.

Президентските избори в Австрия привлякоха вниманието на международната общност, тъй като победа на Хофер след неочаквания резултат от референдума за излизане на Великобритания от ЕС би насърчил евроскептиците от крайната десница в цяла Европа, отбелязва ДПА.

Кандидатът на крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер призна поражението си на президентските избори в Австрия и поздрави съперника си за успеха.

"Скъпи приятели , благодаря за подкрепата, безкрайно съм разстроен, че не успяхме. Поздравявам Александър Ван дер Белен за успеха му и призовавам всички австрийци да останат солидарни и да работят заедно", написа във Фейсбук Хофер, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Неговата партия също призна поражението на своя кандидат, предаде Франс прес.

"Искам да поздравя г-н Ван дер Белен за този успех", заяви тази вечер генералният секретар на партията Херберт Кикъл по обществената телевизия.