Норберт Хофер е представител на крайнодясната Партията на свободата, следваща антиимигрантска и евроскептична линия, а Александер ван дер Белен е независим кандидат.

Право на глас имат 6,4 милиона австрийци над 16 години. Гласува се от 8 до 17 ч. местно време. На някои места изборните секции може да затворят и по-късно, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Първите резултати, публикувани от австрийското министерство на вътрешните работи, ще бъдат известни час след приключване на вота. Почти окончателните данни би трябвало да са известни около 21 ч. по Гринуич.

Кампанията за изборите започна преди 11 месеца. В началото кандидатите бяха шестима, сред тях имаше и представители на двете големи партии - социалдемократите и консерваторите - управлявали Австрия от 1945 г. досега. Тези кандидати бяха елиминирани на първи тур на президентските избори на 24 април.

Вторият тур се състоя месец по-късно, на 22 май. До последно Хофер беше сочен за победител, но в крайна сметка се оказа, че е победен от Ван дер Белен с едва 31 000 гласа.

Тогава партията на Хофер оспори в съда начина, по който е протекъл вторият тур и изтъкна, че е имало процедурни нередности. В края на юни Конституционният съд постанови, че Партията на свободата има право.

Основните теми в предизборната кампания бяха имиграцията и ЕС. В последния предизборен дебат между двамата кандидати, състоял се в четвъртък, 46-годишният Хофер дори заговори за евентуално излизане на Австрия от ЕС, на което 72-годишният Ван дер Белен отвърна, че той си играе с огъня.

В отговор вечно усмихнатият кандидат на Партията на свободата нарече Ван дер Белен лъжец и каза, че обмислял референдум за евентуално излизане на страната от ЕС само в случай, че Турция се присъедини към съюза или на по-голяма централизация в блока.