На пресконференция тя заяви, че французите са държани в затвор от ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Французите не могат повече да се задоволяват с това да решат в кой ъгъл на килията могат да положат сламения си дюшек",
обяви лидерката на антиевропейски и антиимигрантски настроения НФ.

Льо Пен иска Франция да се откаже от еврото и да наложи вето на споразумение за свободна търговия, което се договаря между ЕС и САЩ.

Тя обвини Евросъюза, че е "главният източник" на неволи за Франция - за покачването на цените след въвеждането на еврото, "разпространението" на ромски лагери, изнасянето на работни места извън ЕС и все по-големите регулации в промишлеността, земеделието и търговията.

Според проучвания НФ се е вкопчил в битка с десноцентристкия Съюз за народно движение на бившия президент Никола Саркози - и двете изпреварват социалистите на президента Франсоа Оланд.

Льо Пен, която е член на ЕП, оглавява листата на НФ за Северозападна Франция. Според проучванията НФ може да спечели около 20 места в ЕП - увеличение в сравнение със сегашните три.
НФ цели да затвърди евентуална такава победа, като състави парламентарна група в ЕП с националистически или евроскептични партии. За това ще са нужни поне 25 депутати от седем държави членки на ЕС.

Льо Пен обвини лидера на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл (ПНОК) Фараж в неискреност и заяви, че е уверена в намирането на партньори в шест други страни. ПНОК отхвърли предложение на НФ да обединят сили.
Льо Пен спомена Австрийската партия на свободата и Партията на свободата на холандския политик Герт Вилдерс като възможни съюзници.

Около 15 активистки от феминистката организация "Фемен" проведоха гол протест пред хотела, където бе пресконференцията на НФ.

Вчера Найджъл Фараж отхвърли обвиненията, че кампанията му за ЕП, насочена срещу имигрантите, е расистка, заявявайки, че други партии искат да заметат под килима проблемите с имиграцията.

По думите му плакатите, които предупреждават, че британците са застрашени от 26 милиона европейци, отразяват факта, че страната е загубила контрол над границите си заради членството си в ЕС.

Преди това говорителят на ЕК Джонатан Тод призова отговорните политици да се придържат към фактите, вместо да разпалват предразсъдъци.