С жълти чадъри в ръка, станали символ на продемократичната кампания, участниците дефилираха бавно из градския център, настоявайки за "истински всеобщо избирателно право" на изборите за глава на местното правителство през 2017 г., посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

През 1997 г. Хонконг се върна под управлението на Китай и се ползва с големи граждански свободи съгласно принципа "една страна - две системи".

Пекин разреши избори за следващ ръководител на изпълнителната власт в Хонконг, но иска първо да "пресее" кандидатите, припомня Ройтерс.

Хонконгското правителство заяви неотдавна, че запазва ангажимента си към изготвения от Пекин план, според който кандидатите ще бъдат селектирани от комисия. Според протестиращите тя ще действа в полза на правителството в Пекин.

"Надявам се, че хората разбират. Ако приемем това днес, така ще си остане завинаги", предупреди един от най-известните студентски лидери и водачи на продемократичното движение в Хонконг Джошуа Уон, цитиран от АФП.

Близо 2000 полицаи обградиха участниците, които преминаха през луксозни търговски и финансови райони. Властите целяха да предотвратят повторение на ситуацията от миналата година, когато демонстранти блокираха ключови улици за над два месеца.

Нито едно продемократично сдружение обаче не показа подобни намерения, отбелязва АФП.

Движението не успя да издейства отстъпки нито от местните власти, нито от Пекин, посочва агенцията.

"Знаем, че не можем да направим кой знае какво, но ако си замълчим, нищо няма да се промени", обясни Рони Чан, близо 40-годишен демонстрант.

Каръл Люн, 34-годишна домакиня, заяви пред "Саут Чайна морнинг пост", че се е включила в протеста, за да брани бъдещето на своя осемгодишен син, съобщи ДПА.