Ще се избират депутати в долната Камара на депутатите и ще се обнови половината от състава на горната камара - Сената. Допитванията показват, че десницата ще увеличи присъствието си в долната камара, но без да спечели абсолютно мнозинство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Социологическите проучвания вещаят най-големи шансове за победа на първия тур на президентските избори за 67-годишния милиардер Себастиан Пинера, наричан "чилийския Берлускони".

Допитване от края на октомври му отрежда 34,5 процента. Следват го кандидатът на социалистите Алехандро Гилиер с 15,4 процента и кандидатът на радикалната лява коалиция "Широк фронт" - Беатрис Санчес с 8,5 процента.

Себастиан Пинера

Пинера вече беше президент на Чили от 2010 г. до 2014 г. Той е представител на десницата и ако се върне на власт това ще стане в момент, в който голяма част от региона също е управлявана от десницата - Аржентина от Маурисио Макри, Бразилия от Мишел Темер, Перу от Педро Пабло Кучински.

"Форбс" оценява състоянието на Пинера на 2,7 милиарда долара. Той сам пилотира хеликоптера си, а в миналото е бил собственик на телевизия и на футболен клуб.

През 2010 г. той става първият президент на Чили от дясната част на спектъра след края на диктатурата на Аугусто Пиночет и възстановяването на демокрацията. Критици на Пинера казват, че той бърка управлението на страната с управление на фирма.

Алехандро Гилиер

Основните опоненти на Пинера в президентската битка са и двамата журналисти. Шейсет и четири годишният Алехандро Гилиер е познат за чилийците като водещ на основната новинарска емисия.

Той е нетипична фигура в политиката и споделя, че обича сиестата, добрата храна и дългите и спокойни разговори. Мнозина го упрекват, че не е демонстрирал достатъчно ентусиазъм по време на предизборната си кампания.

Гилиер получи подкрепата на Бачелет, но той се самоопредели като независим и разчиташе на частни средства за кампанията си, набрани из цялата страна.

Беатрис Санчес

По ирония на съдбата Беатрис Санчес - жената, с която е споделял телевизионния екран през 2013 г. - сега е основният му ляв съперник за президентския пост. Тя е излъчена от голямата радикална коалиция "Широк фронт", съставена от бивши лидери на студентските протести в Чили.

Четиридесет и шест годишната Санчес е известна с прям, но дружелюбен тон по време на интервютата, които взимаше. Тя е открита феминистка, която подкрепя декриминализирането на абортите.

В Чили абортите бяха забранени в продължение на 30 години, като съвсем наскоро бе допуснато изключение по медицински причини.