Популистката партия Партия АНО (Действие на недоволните граждани 2011) на 63-годишния милиардер Андрей Бабиш, медиен магнат и бивш министър на финансите, води с 31,3 процента от гласовете на изборите за парламент в Чехия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Резултатите са базирани върху преброяването на бюлетините в над 50 процента от секциите.

Антимигрантската партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура е втора с 11, 4 процента, трети са комунистите с 9,5 процента.

Социалдемократи на премиера Бохуслав Соботка бележат рязък спад и са на шеста позиция със 7,8 процента, което е най-лошият им резултат след разделянето на Чехословакия през 1993 г.

Осем партии преминават 4-процентната бариера. Общо 31 партии издигнаха 7500 кандидати за 200-та места в долната камара на парламента.

Често сравняват Бабиш със Силвио Берлускони и Доналд Тръмп.

След първия ден на гласуването в петък властите съобщиха, че се очаква избирателната активност да надхвърли 60 процента.

Социолозите прогнозираха, че АНО (Действие на недоволните граждани 2011) ще спечели 25 процента от гласовете - двойно повече от най-близкия си съперник, социалдемократите.

Президентът Милош Земан заяви, че ще връчи мандат за формиране на правителство на партията, получила най-много гласове.

АНО, подобно на повечето чешки партии, отхвърля квотния механизъм на ЕС за преразпределяне на бежанци, а нейният лидер е критичен към ЕС и е против определянето на дата за приемане на еврото.