Ако изборите бяха днес, за кого бихте гласували, отговорите на анкетираните на този въпрос биха пратили в Народното събрание 6 партии и формации, предаде Дарик.

От Института за модерна политика добавят, че освен управляващите и левицата, във властта биха влезли още ДПС с 5.3 %, Движение „България на гражданите" с 4,9 %, "Атака" с 4,1 на сто и новосъздадената коалиция "РЗС и Марешки" с малко над допустимия праг.

Президентът Росен Плевнелиев дава най-висок положителен рейтинг от 51,7% сред българските политици. След него се нарежда и премиерът Бойко Борисов с положителен рейтинг от близо 39,6 процента.
В рамките на месец одобрението към министър-председателя е спаднало с 10%. Неодобрението към Борисов е 38,6 процента.

Лидерът на БСП Сергей Станишев получава одобрение от близо 30%. Неодобрението към председателя на червените е близо 45%.

ГЕРБ набират по 21-23% от гласовете на българите, дистанцията с БСП е около 3 до 5%, коментира по-рано днес социологът Андрей Райчев. По думите му, ако в следващия парламент влязат четири партии, ГЕРБ ще са в опозиция, ако влязат обаче седем партии – ГЕРБ ще са на власт.

НЦИОМ излезе в средата на месеца с данни, че разликата между електоралната тежест на ГЕРБ и БСП в началото на декември се запазва без промени в сравнение с ноември и е около 6%.