Между 3 и 6 политически формации ще влязат в Европейския парламент, показва още проучването на Института за модерна политика (ИМП), проведено в периода 1-12 април.

„Позиционната война” между ГЕРБ и БСП все още не е преминала в отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за тях, коментират анализаторите. Според данните засега подкрепата за ГЕРБ е 21,8%, а за БСП 21%.

Подобни данни имаше и "Галъп" преди дни, а според "Алфа Рисърч" дори ГЕРБ води с повече на БСП и то устойчиво.

Трета политическа сила се очертава не ДПС, а коалицията между „България без цензура” на Николай Бареков и ВМРО-ЗНС - със 7,3%. Подкрепата за тях расте в сравнение с декември и януари, когато е била съответно 5% и 5,6%, но и намалява малко след февруари, когато е била 8%.
Към момента коалицията има сигурни шансове за евродепутати.

Изследването показва, че подкрепата за ДПС е 5,1%, но социолозите коментират, че доказаният капацитет на партията да мобилизира своите избиратели предполага, че реалният изборен резултат ще надхвърли тези данни.

С 4,1% се наблюдава известен ръст в подкрепата за „Атака”. Това най-вероятно се дължи на повишена политическа активност на националиститие в контекста на събитията в Украйна.

3,1% подкрепа сочат данните за АБВ. Въпреки липсата на осезаем ръст на формацията на Георги Първанов, на все пак не е загубила напълно шансове да спечели мандат в Европарламента.

С 2,7% за Реформаторския блок се отчита продължаващ спад в декларираната подкрепа, което вече я поставя в зоната на застрашените от оставане под изборната бариера, която на този вот ще бъде 5,88%.

"Трябва да се подчертае, че шансовете на формации като „Атака”, АБВ и Реформаторския блок ще зависят пряко от избирателната активност и биха се оказали в по-благоприятна позиция при по-ниска активност", се казва в анализа на ИМП.

Очакванията са, че между 2,4 млн. и 2,7 млн. избиратели ще гласуват на 25 май.

Според данните НФСБ получава подкрепата на 1,2%, а с около и под 0,5% са „Синьо единство”, „Глас народен”, КОД-Антония Първанова, Илиана Раева, Партия „Зелените”.

АНКЕТА: Ще гласувате ли на евроизборите?