Това показва социологическо проучване на Института за модерна политика. То е проведено в периода 20-25 юли сред 1010 пълнолетни жители от цялата страна, предаде БНР.

Според изследването, голяма коалиция между ГЕРБ и БСП е предпочитан вариант от 12% от анкетираните.

Значително по-ниска е подкрепата за конфигурации с участието на ДПС. Евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС е предпочитана от само 4%, а между БСП и ДПС – от само 3% от респондентите.

По-широк коалиционен формат с участието на ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура “ и ДПС е предпочитан вариант за 6% от анкетираните.

Разликата между ГЕРБ и БСП е 13% в полза на партията на Бойко Борисов, сочи социологическото проучване.

27,2 на сто от анкетираните заявяват подкрепа за ГЕРБ, докато за БСП този процент е 13,5.

4-процентната бариера за влизане в парламента прескачат още ДПС, "България без цензура", Реформаторският блок и АБВ.

Проучването регистрира стабилна трета позиция на ДПС - 7,3% с тенденция към растеж.

Делът на хората, които заявяват подкрепа за партията на Николай Бареков възлиза на 6 на сто при самостоятелно участие в предсрочния вот.

Подкрепата за Реформаторския блок е 4,5%, а АБВ би получила точно 4%.

Национално представително проучване на "Екзакта", направено между 10 и 15 юли сред 1000 души, показа, че ако изборите бяха на 15 юли, ГЕРБ биха получили 26 процента, БСП - 15 на сто, а ДПС - 7 на сто.
За Реформаторския блок биха гласували 6 на сто, а за "България без цензура"- пет процента. АБВ би получила 3 на сто, а НФСБ и "Атака" - по 2 на сто.
В сравнение с април 2014 г. ГЕРБ покачва електоралния си дял с 2 на сто, а БСП свива електоралната си подкрепа с пет пункта.

АНКЕТА: Ще глсувате ли на предсрочните избори?