Това посочи американски фонд за правна защита на обществения интерес (Public Interest Legal Foundation), цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Организацията сравнява публичната информация от Бюрото за преброяване на населението на САЩ и Федералната комисия за съдействие в провеждането на избори.

Според нея, най-скандална е ситуацията в родния щат на президента на САЩ Барак Обама - Илинойс. В окръг Франклин регистрираните гласоподаватели са 190% от действителния им брой, а в друг окръг - Пуласки - 176%.

Общо в 21 щата има регистрирани нарушения. Най-много окръзи с „мъртви души” има в Мичиган (24) , Кентъки (18). Илинойс (17). В „черния” списък са и други големи щати като Ню Йорк и Тексас, и сравнително неголемите, но важни в политическо отношение като Айова.

Правозащитниците предупредиха, че ще дадат под съд административните окръзи, където има нарушения, ако те не бъдат отстранени.

Компрометираните избирателни списъци са идеална предпоставка за измами на изборите. Изборите, помрачени от измами, предрешиха контрола върху Сената (в полза на Демократическата партия) през 2009 година. през 2016 година твърде много е поставено на карта, за да бъде допуснато отново същото”, заяви президентът и главен юрисконсулт на фонда Крисчън Адамс.

Според него сегашното ръководство на министерството на правосъдието на САЩ съзнателни, в полза на партийните интереси, отказва да осигури строго спазване на федералното законодателство на изборите.