Той става първият потенциален опонент на Хилари Клинтън за първичните избори, планирани след повече от една година.

"Реших да създам комитет, който да проучи дали трябва да бъда кандидат на президентските избори през 2016 г.", заяви 68-годишният Джим Уеб.

Създаването на подобен комитет му позволява да започне законно да набира средства и бележи традиционното начало на президентската надпревара в САЩ.

"Започваме с много малко пари и без служители, но това не се случва за първи път",
каза Джим Уеб, припомняйки изненадващото си избиране в Сената през 2007 г.

"Изборите през 2016 г. са след две години, но кампанията ще започне сериозно много скоро. Първите първични избори са след около една година. Вашата подкрепа още днес ще бъде много важна, за да преценим дали сме способни да преодолеем това, което мнозина коментатори определят като невъзможно",
казва Уеб, имайки предвид изключителната бойна машина в подкрепа на Хилари Клинтън, съобщи "Сега".

Демократката все още не е обявила намеренията си, но приятелите й вече създадоха комитети в нейна подкрепа, набраха милиони долари и създадоха официална инфраструктура за кампанията.

Джим Уеб, който произхожда от семейство на военни и се е сражавал във Виетнам, е адвокат по професия, но е заемал различни държавни длъжности, включително секретар във флота от 1987 до 1988 г. и сенатор от Вирджиния от 2007 до 2013 г. Той също така е написал много книги.

"Трябва да възстановим реда в Америка",
казва сенаторът, изброявайки приоритетите си – образование, инфраструктура, както и намаляване на "безразсъдните чуждестранни авантюри, които струваха трилиони на нашата икономика и в някои случаи създадоха нестабилност вместо разубеждаване".