Това сочат прогнозните резултати от екзитпол на телевизия Цет Де Еф, предадоха ДПА и БТА.

ХДС печели 40.7 процента от вота срещу 29.6 процента за ГСДП, попарвайки надеждите на социалдемократите, че ще успеят да запазят позитивната инерция, спечелена откакто Мартин Шулц пое лидерския пост в партията.

Предизборните социологически анкети сочеха изравнени позиции за двете партии в провинцията с около един милион жители. Имаше прогнози, че в Саар ще управлява "червено-червено-зелена" коалиция от социалдемократи, крайнолеви Леви и Зелени или "червено-червена" коалиция, ако Зелените не спечелят достатъчно места. Зелените обаче не преминаха петпроцентната бариера за влизане в провинциалния парламент, а Левите получиха 12,9 на сто и това не бе достатъчно за съставяне коалиция с ГСДП, посочва Ройтерс.

Крайнодясната Алтернатива за Германия спечели 6,2 на сто от гласовете в Саар.

В действителност ХДС се представи по-добре, отколкото в предишните провинциални избори в Саар през 2012 г., когато също бе победител, но с 35 на сто от гласовете.

Социалдемократите претърпяха тежко поражение въпреки очакванията за възход след връщането в Германия на харизматичния еврократ и бивш председател на Европейския парламент Мартин Шулц, който ще се състезава с Меркел за канцлерския пост през септември, отбелязва ДПА.

"Това със сигурност не е радостно за нас - нито за мен", каза снощи Шулц пред привърженици на ГСДП. "Когато се върнах тук, се надявах, че ще имаме равни резултати, дори че може би ние ще имаме преднина".

Ангела Меркел, която е канцлер на три последователни правителства от 2005 г. досега, ще се бори за четвърти мандат през есента. Преди парламентарните избори предстоят регионални в още две провинции - на 7 май в Шлезвиг-Холщайн и на 14 май в Северен Рейн-Вестфалия, напомня ДПА.

През 11-те години на нейното управление Ангела Меркел е символ на стабилност в Европа въпреки кризата в еврозоната и мигрантския наплив, във време, когато избирателите са разтревожени от надигащия се популизъм, отбелязва Ройтерс.

Фрауке Петри се гордее с постигнатото в провинция Саар

Фрауке Петри, лидер на дясната "Алтернатива за Германия", се гордее, че нейната партия е спечелила достатъчно гласове в югозападната провинция Саар, за да влезе в парламента й.

В интервю за обществената телевизия Цет Де Еф Петри изрази съжаление, че избирателите са предпочели продължаване на голямата коалиция между християндемократи и социалдемократи, като заяви ,че съчетанието "обещава единствено застой".

Зелените и Свободните демократи не са спечелили достатъчно гласове, за да влязат отново в регионалния парламент, показват прогнозните резултати на Цет Де Еф.

Германските социалдемократи признаха поражението си

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) призна поражението й на местните избори във федералната провинция Саар.

"Ние не успяхме да постигнем целта си", каза той по тв канала Цет Де Еф.

Той обаче посочи, че главна цел на ГСДП си остава смяната на правителството на федерално равнище.

"Днес получихме ясен сигнал, че това ще бъде борба на дълга дистанция, а не спринт", добави Мартин Шулц.

ГСДП претърпя поражение на първите избори, след като Шулц оглави партията само преди броени дни. Т.нар. "ефект на Шулц", намерил израз в рязък ръст на рейтинга на социалдемократите, не се оправда, посочват наблюдатели.