Заместник-председателят на Свободната демократическа партия Волфганг Кубицки обаче каза, че тя ще постави някои искания, преди да се присъедини към каквато и да е коалиция, предаде ДПА, цитирана и от БТА.

Лидерът на групата на Зелените в досегашния парламент Антон Хофрайтер каза, че неговата партия има готовност да започне много сериозни дискусии с други демократични партии за съставяне на коалиция.

Консерваторите на Меркел, свободните демократи и Зелените биха имали заедно мнозинство от 51-52 процента в парламента.

Анализатори наричат съюза между тях коалиция "Ямайка" заради цветовете на трите партии в нея, напомнящи за цветовете на знамето на Ямайка.

За първи път от 1953 г. в германския парламент ще има шест политически сили. В досегашния парламент имаше четири партии.

Шулц: Електоратът ни изпрати в опозиция


Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц призна поражението на партията на днешните избори за Бундестаг.

ГСДП получава между 20,2 и 20,8 процента от гласовете, което е най-лошият й резултат след Втората световна война.

Шулц определи случилото се на изборите, където възход беляза националистическата партия Алтернатива за Германия, като особено депресиращ факт и като повратен момент.

"Ясно е, че решението за приемане на мигрантите раздели нашето общество. Това е велик акт на човечност който някои възприеха като заплаха за другите. Ние не успяхме да убедим народа, че Германия е достатъчно силна, за да не остави никой извън нея", каза Шулц.

Шулц потвърди и изявлението на партийни представители, че неговата партия няма да влезе в нова управляваща коалиция с Меркел.

"Напълно ясно е, че електоратът ни изпрати в опозиция", заяви той.