Консервативният блок на Ангела Меркел, съставен от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз /ХДС/ХСС/ побеждава на парламентарните избори в Германия, предадоха световните агенции.

Според екзитпол резултати, съобщени от две германски телевизии А Ер Де и Цет Де Еф, ХДС/ХСС получава между 32,5 и 33,5 процента.

На второ място е Германската социалдемократическа партия, която има между 20 и 21 процента.

На трето място с историческо постижение на национално ниво е твърдолинейната десница, популистката и антиимигрантска партия Алтернатива за Германия, която има между 13 и 13,5 процента.

Радикалната левица Левите получава 9 процента.

В парламента влизат и Зелените с 9,5 процента и Свободната демократическа партия, която има 10,5 процента.

Резултатите показват, че Меркел не може да събере необходимите проценти за коалиция от две партии със свободните демократи или със зелените.

А социалдемократите определят представянето си като поражение и отказват да се включат в коалиция с нея. Те имат намерение да останат в опозиция.

Мартин Шулц, боецът, който искаше да свали Меркел от политическата сцена и когото всички в Европарламента наричаха Мистър Европа, не успя да привлече повечето гласове.

Избирателната активност на изборите в Германия е била 75 процента по данни на Федералната избирателна комисия.

Това е с четири процента повече в сравнение с изборите през 2013 г., когато избирателната активност е била 71,5 процента.

Меркел очаквала повече, но е уверена, че ще състави правителство

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че е очаквала по-добър резултат на изборите за Бундестаг. Според нея влизането на националистите в парламента е ново предизвикателство.

Блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християндсоциалния съюз (ХСС) ще състави правителство, увери тя.

По думите й задачата на ХДС/ХСС е да си върне избирателите, преминали към крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ). Преди изборите партията на Меркел си бе поставила за цел да събере поне 40 процента от гласовете.