Протестиращите заявиха, че нямат намерение да си тръгнат, докато в парламента има народни представители.

Полицията изтласка протестиращите в градинката срещу южния вход на парламента. Жандармерия и НСО извеждат депутатите от сградата, така че да не се срещнат с протестиращите, за да не стигне до сблъсъци.

Лидерът на БСП Сергей Станишев беше изведен с охрана от сградата, след като даде пресконференция, на която каза, че кукловоди стоят зад протеста. По него бе хвърлена тоалетна хартия.

Последният, който излезе с полицейска охрана от Народното събрание, беше депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той се опита да разговаря с хората, но беше
освиркан.

Как започна протестът на 13-ия ден

Няколкостотин души се събраха в 08.30 часа на служебния вход на Народното събрание на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Новата форма на протест "на кафе" продължи и на обяд. 

Очевидно си имаме работа с дебелокожи и нагли хора, които чакат да се изморим и да разтурим „седенката”, заявиха предварително организаторите.

Протестът се премести и към централния вход на парламента.

Протестиращите скандираха „Оставка”, „Боклуци”, „Мафия". Хората носеха лозунги, част, от които думите на Петко Славейков "Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено в корена", както и – „Не на политическия Франкенщайн – БСП, ДПС, „Атака” и „Касиране на изборите”.

Движението в района бе блокирано, после освободено и отново блокирано от протестиращи. Полицията образува жива верига пред парламента.

Домати полетяха по парламента и по депутати.

От 18.30 ч. ще се проведе поредното шествие срещу правителството.

Едвин Сугарев обяви, че започва гладна стачка - този път до смърт.

Депутатите

Зам.-председателят на НС Мая Манолова отиде при протестиращите, за да говори с тях и заяви, че ги е поканила на среща в 15 ч., за да се обсъждат новите изборни правила. Те я освиркаха и скандираха „Оставка”, „Червени боклуци”, „Довиждане”.
По нея полетяха домати, яйца и кроасани, предаде БНР.

Въпреки щитовете на полицаите, които охраняваха депутата от ДПС Йордан Цонев, протестиращите успяха да го уцелят с различни предмети, скандирайки „Долу ДПС”. На излизане от НС той беше посрещнат от протестиращите пред сградата с бурни освирквания и обиди, предаде "Фокус".

"Аз да си подавам оставката?
Аз няма да си подавам оставката", каза Петър Курумбашев от БСП.

"Те викаха "Червени боклуци". Вие мислите, че не ги чуваме ли? Разбира се, че ги чувам, но имам чувството, че вие не чувате за какво става въпрос", заяви пък Рамадан Аталай от ДПС.

Парламентът днес няма да заседава, стана ясно след два неуспешни опита да се събере кворум. Днес трябваше да гласува предложената от премиера кандидатурата за втори вицепремиер на Даниела Бобева.

Провокации

От МВР съобщиха, че между 9 и 10 ч. около 500 граждани са били пред  Народното събрание. Регистрирани са опити за провокиране на напрежение.
В СДВР имало сигнали за подготвяни провокации на днешните протести.

Контрапротест

Столичната община е разрешила за днес и контрапротест, шествие хепънинг с наслов "Подкрепа за кабинета на Пламен Орешарски", предаде БНР.

Според заявителите, Радослав Гочев и приятели, шествието ще тръгне от НДК в 18 ч. с крайна цел Министерския съвет. Декларирано е, че няма да участват политически, етнически, спортни или всякакви радикални групи.

От Столична община обаче съобщиха, че шествието до МС не е разрешено. Съгласуван е само митинг пред НДК, за да не се "допускат конфликти".

Срещу областните

В Пловдив протестите срещу областния управител Венцислав Каймаканов продължиха и днес. Недоволните отново блокираха в час пик сутринта кръстовището до Областната администрация.

Около 20 протестиращи блокираха за кратко входа по обед пътя за Банско. Протестните действия продължават в града, където ще бъдат затворени основни пътни артерии. Протестиращите искат свалянето на Муса Палев от поста областен управител на Благоевград, защото според тях „Той е нагло назначен от ДПС”.

В градовете Банско и Разлог ще продължи събирането на подписи срещу областния управител, като до момента са събрани над 3000 подписа.

Протест на фермерите

Около 30 животновъди се събраха на протест пред сградата на Министерството на земеделието и храните в столицата в 12 ч. Те се обявяват срещу бездействието на правителството и пълното блокиране на администрацията.
Все още не е ясно дали МЗХ прави нужното за договаряне на европейските и националните субсидии за тази година, казват от Асоциацията на животновъдите.

От министерството обаче отговориха, че сред приоритетите е сътрудничеството с браншовите организации в земеделието.
МЗХ е категорично, че за настоящата година средствата за национални доплащания са съгласувани с ЕК.

АНКЕТА: Участвате ли в протестите?