Така правителството може да бъде избрано само с гласовете на БСП и ДПС. ГЕРБ напуснаха залата демонстративно.

По-късно се оказа, че депутатът от "Атака", който се е регистрирал, е самият лидер на партията Волен Сидеров. Той самият призна това, но подчерта, че го е направил, защото е отговорен политик, а партията му няма да подкрепи кабинета.

Бойко Борисов заяви, че са се потвърдили неговите думи, че между БСП, ДПС и "Атака" има тройна коалиция. Той добави, че Сидеров и депутатите от партията му са направили най-голямото предателство към избирателите си и заради тях това правителство е несменяемо.

Той декларира, че ГЕРБ ще се върне за гласуването и наистина по-късно депутатите от партията влязоха отново залата.

На въпрос защо е със засилена охрана Сидеров каза:
"Има заплаха за мен от ГЕРБ."

По-късно Борисов коментира това така:
"Това със заплахата към Волен Сидеров - те с Бареков вече станаха уникални в своите измишльотини".

ГЕРБ първоначално заявиха, че ще влязат в залата, но няма да се регистрират и няма да гласуват. Тази сутрин обаче обявиха, че все пак ще гласуват - "против".

Станишев заяви пред депутатите, че хората очакват управление, а не сеир или диктат. По думите му Орешарски е държавник - символ на добрите неща, които са се случили, и може да се справи с това.

"Запознах се с Пламен Орешарски през 2005 г. Прави впечатление на сдържан, диалогичен и екипен човек. И нещо, което за мен е много важно, има чувство за хумор. Важно е за един държавник да не се приеме на сериозно и да не се има за краля-слънце", каза още лидерът на левицата.

Самият Орешарски заяви пред депутатите, че икономиката се нуждае от по-дългосрочна визия за развитие. По думите му е добре да се развиват традиционните сектори, но по-добре би било да се насърчават новите технологии, защото това е ключ към производства и по-висока добавена стойност.

"Последователността в икономическата и финансова политика и нейната предвидимост означават по-малък риск, по-ниски лихви. Солидарността и социалната справедливост е важен фактор", добави той, след което представи един по един всеки от министрите в своя кабинет.

Протест пред парламента

След снощните протести на Орлов мост срещу кабинета "Орешарски" протестиращите се събраха в 9 часа пред парламента. Те носят плакати с надписи „Да си върнем откраднатите усмивки!” и „Парламентът не е цирк, тук е място за морални политици!”, предаде „Фокус”.

Петко Ковачев от „Зелените” посочи, че сме свидетели на безпрецедентен случаи дори и за България, в който едно правителство разпределя корупцията чрез новите министерства. Смяната на Калин Тихолов с Иван Данев за министър на инвестиционното проектиране, тоест един „сламен” човек с друг, не променя нещата, добави той. Ковачев обясни, че правителството се готви да краде, но не със силови мерки, а с „бели якички”.

Той обясни, че протестът ще продължи и че не е само за един ден.

Вижте снимки от заседанието на парламента


Кой кой е в кабинета "Орешарски"