Подкрепата за ГЕРБ е намаляла с 3% само за последните две седмици, според „Медиана“. Ако изборите бяха днес, партията на Бойко Борисов би събрала гласовете на 23,3% от имащите право на глас, а социалистите могат да разчитат на подкрепата на 21,4% от избирателите.

По тежкият удар е, че значителна част от останалите засега верни на партията герберисти са “омекнали” - колебаят се дали да гласуват, казват “вероятно ще гласувам", а цели 28% не са сигурни дали до изборите няма да променят мнението си за кого и дали изобщо да гласуват”, коментира собственикът на агенцията Кольо Колев.

Изследването е национално представително и е поръчано от вестник „Труд“. Анкетирани са 1000 души „лице в лице“ в периода 19-22 април. Резултатите:

ГЕРБ – 23,3%
БСП – 21,4%
ДПС – 6,2%
Атака 5,5%
България на гражданите – 4,5%

НФСБ – 2,6%
ДСБ/БДФ – 2,1%
ВМРО - 1,7%
ГОРД - 1,3%
ЛИДЕР - 1,1%
СДС - 0,9%
РЗС – 0,7%

Това е първото изследване, което показва толкова малка разлика между двете основни политически сили. Последното проучване на „Галъп“ измери 3% разлика.

Вчера Центърът за анализи и маркетинг прогнозира 24,1% от гласовете за ГЕРБ и 18,2% за БСП. Повечето останали изследвания също показват между 5-6% преднина за ГЕРБ.

Проучването на „Медиана“ показва още, че всеки пети избирател се страхува, че може да бъде преследван заради своите политически убеждения. Също една пета е делът на българите, които смятат, че е възможно телефонът им да бъде подслушван.

“Сова Харис“ публикува експресно изследване по повод скандала с подслушването. 73% от хората са убедени, че службите от МВР са извършили нерегламентирано подслушване, а 77% смятат, че отговорността трябва да се поеме от Цветан Цветанов.