10 704 български граждани без избирателни права са открити общо в подадените подписки от политическите партии. Това показва справка, публикувана на интернет страницата на ЦИК. Броят на гражданите без избирателни права в подписките обаче е по-голям, защото ЦИК е изпращала за проверка на главна дирекция "ГРАО" само малко над изискваните по закон 7 хиляди подписа, въпреки че някои партии внесоха много повече – рекордьорите са „България на гражданите“ - с 57 970 подписа, ГЕРБ - 55 213, "Лидер“ - 33 800.

Заличените от избирателните списъци са 14 127 лица, които изтърпяват наказание лишаване от свобода или са поставени под запрещение, съобщи регионалното министерство. Това означава, че почти всички подобни лица са попаднали в подписките по някакъв начин.

Според чл. 42 от Конституцията избирателни права имат гражданите, които са навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. Експертите в ГРАО са отделили тези, които нямат навършени 18 години – броят им е незначителен. Много повече са данните на хора, които или са в затвора, или са поставени с решение на съда под запрещение.

На първо място в тази класация е Национал-демократичната партия, в чиято подписка има 464 души без избирателни права. На второ място е Комунистическа партия на България с 382 такива имена. В подписката на Българския земеделски народен съюз те са 305, а при партия „Бургас“ са открити 284 лишени от избирателни права лица.

Същите партии са сред най-големите нарушители и по други показатели – грешни ЕГН, несъответствие между име и ЕГН, повторение на едни и същи имена в подписката. Проверяващите са открили и огромен брой имена, които присъстват в повече от една подписка. В такъв случай принципът е те да се зачитат само в полза на партията, която по-рано е внесла списъците си.

В подписката на Българска социалдемокрация на Александър Томов присъстват 1032 души, които са били открити в подписки и на други партии. За партия „Нова зора“ те са 428, за ВМРО – 379. От ЦИК не се наемат да коментират на какво се дължат установените несъответствия.

Общият брой гласоподаватели за изборите на 12 май е 6 956 890. Според данните на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", за първи път правото си на глас ще могат да упражнят 21 155 души, които са навършили или ще навършат пълнолетие между проведения на 27 януари т.г. референдум и 12 май. 630 е броят на лицата на повече от 100-годишна възраст. За сравнение, в списъците за обявяване за произвеждане на референдум те бяха 668. 

Можете да се информирате за избирателната си секция и място на гласуване на интернет страницата на дирекцията: http://www.grao.bg/elections/