Пенева обясни, че най-много досъдебни производства за изборни нарушения между двата тура са образувани в района на Нови Пазар - 8, в района на Несебър са 4, в Софийска района прокуратура са образувани 4 досъдебни производства, а в Пловдив – 3. В останалите градове - обикновено по едно досъдебно производство.

От първия тур досега случаите на досъдебни производства за купуване на гласове, които се разследват, са над 80.

Девет души са задържани днес в Радомир за агитация да се гласува за определен кмет. Случаят там се проверява от органите на властта. Общо сигналите, които се проверяват от МВР са около 300. Най-много сигнали - 23, са подадени в ОД на МВР Благоевград, Монтана – 12, Пловдив - 11, Силистра – 8, Сливен – 16 и Хасково – 11. Полицията проверява  сигнал в Благоевград, където въоръжен с пистолет, агитирал за партия.

35 членове на СИК в Пловдив не се явиха на изборите сутринта, при което се наложи да бъдат заменени по спешност с нови и необучени хора. Вчера пък 1000 души напуснака секционните комисии в Пловдив.

Предизборна агитация в деня на изборите и представяне на социологически проучвания под различни форми са сред основните жалби, постъпили в Централната избирателна комисия, съобщи Ралица Негенцова, говорител на ЦИК. Тя каза, че комисията ще се произнесе по тези жалби.

41.7% са гласували до 18 часа на президентските избори, а около 46% на местните избори, съобщиха от ЦИК. По данни на МБМД до момента избирателната активност е около 43%, предаде БНР.

Организацията е като миналия път, ако се налага ще има и повече служители. Ако видим, че се създава напрежения ще се изпратят и допълнително сили. Това каза комисар Милчо Енев директор на ГД "Охранителна полиция" по повод организацията на изборите в ОИК София. Той обясни, че проблем в ОИК се създава около организацията по предаването на протоколите. "Иначе редът около самата зала ("Универсиада"), отцепването на района, служителите и т. н. е създадена организация и очакваме от наша гледна точка да няма проблеми", посочи комисарят, предаде БГНЕС. Председателят на Общинската избирателна комисия Марина Белчева подчерта, че в списъците на хората, които имат право да влизат в зала "Универсиада" извън членовете на ОИК и СИК, няма да има застъпници. Белчева бе категорична, че тази вечер в зала "Универсиада" ще се допускат само технически сътрудници. Техният брой е 134 – хора, които са необходими за протичането на нормалната работа на ОИК. Над 10% са заменените членове на Секционни избирателни комисии за балотажа, посочи още тя.

"Не знаем колко хора на са гласували. Има много сигнали за негласували. Т.нар. "забранителен списък" е тотален хит на този тур. Институциите знаеха за проблема, ЦИК знаеше, ГРАО знаеше и никой не коригира списъците. Само на тези избори има изискване настоящият и постоянният адрес да са на територията на страната, но всъщност институциите не успяха да обработят коректно резултатите", заяви Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичана среда, цитирана от bTV.

Ето как гласуваха някои политици през деня. Мнозина от тях призоваха за избори без манипулации и нарушения.

На втория тур на президентските избори за доверие се борят двойките Росен Плевнелиев - Маргарита Попова и Ивайло Калфин - Стефан Данаилов.

В 18 областни центрове в страната се провежда втори тур на местните избори. Битката за кметския пост продължава във Варна, Плевен, Смолян, Пловдив, Перник, Ловеч, Велико Търново и Русе. Балотаж ще има още в Разград, Ямбол, Сливен, Силистра, Търговище, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Враца и Видин. Във Варна за поста градоначалник ще се борят Кирил Йорданов и бизнесменът Веселин Марешки.
В Пловдив изборът е между областния управител Иван Тотев и досегашния кмет Славчо Атанасов.
В Плевен един срещу друг се изправят Димитър Стойков и Найден Зеленогорски. Подкрепа на втори тур ще търсят и в Разград. Битката там е между Денчо Бояджиев и Валентин Василев.
В Перник в борбата за кметския стол участват представителки на нежния пол – досегашната кметица Росица Янакиева и Ирена Соколова.
Кметското място в Сливен ще си оспорват на втори тур Кольо Милев и Йордан Лечков.
На балотаж в Смолян ще се срещнат Дора Янкова и Николай Мелемов.