Днес съдебните кадровици трябва да изберат между двама кандидати за високия съдебен пост - Павлина Панова и Лозан Панов.

В началото на заседанието членът на съвета Юлия Ковачева предложи, "за да се избегнат всякакви спекулации", да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини. Точно такава препоръка има в доклада на ЕК заради съмненията в  обективността на електронната система.

Правосъдният министър Христо Иванов и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев също призоваха процедурата да се преосмисли,  тъй като не гарантира тайната на вота.

Причината е, че магистратите седят близо един до друг и всеки вижда кой бутон натиска този до него. Освен това не се осигурява равнопоставеност на кандидатите, тъй като гласуването не се извършва едновременно за всички кандидати, както при вота с бюлетини. Още при демонстрация на системата миналата година външни специалисти казаха, че математически резултатът е предвидим заради последователността на гласуването.

Председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров обаче видя провокация в това предложение.

"Не мога да разбера защо трябва да се внася напрежение. Има членове на ВСС, които работят против интересите на съвета и интересите на България. Те имат специална цел. Някои членове умишлено гласуваха повече от един път при даден избор", заяви той.
 
По думите му целта била ВСС да бъде злепоставен пред Брюксел.

Галина Карагьозова обаче се намеси с думите:

"Не съм съгласна - препоръките в доклада на ЕК не биха могли да бъдат счетени за провокация. Г-н Тодоров отправя скрито обвинение към някои членове като оставя впечатление, че знае кои са. Говори за някакъв предварителен умисъл".

Тодоров отговори, че не може да отправя конкретни обвинения, но в този момент залата се чуха гласове: "Ти го направи", съобщи "Правен свят".

Калин Калпакчиев също предложи да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини. Само петима членове на съвета обаче подкрепиха идеята, 16 бяха против, а двама се въздържаха. Така гласуването ще се извърши с електронната система и последователно, по азбучен ред на имената.

По-късно, след като започнаха изслушванията на кандидатите, Лозан Панов призова предложението да бъде прегласувано, защото забележката на ЕК е важна. Той дори заяви, че предпочита да бъде избран другият кандидат, ако с този вот ще се стигне до разделение между съдиите.

(Очаквайте подробности)

Цацаров: Оценката и за "отличниците" е най-много 4,50

Другата седмица ще представим интересен проект, както за структура за противодействие на корупцията, така и за минимални и необходими изменения в Наказателно-процесуалния кодекс на експертно ниво, коментира преди заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров.

Той не даде подробности, освен че промените ще бъдат насочени най-вече към превенция на масовото явление за осуетяване на влезлите в сила присъди. Избягалите преди да влязат в затвора стават все повече и в съдебната система започнаха да мислят как да предотвратят това.

Силата на характера и смелостта имат значение за всеки човек, за един съдия - още повече, защото решава човешки съдби”, коментира Цацаров.

По повод доклада на ЕК той заяви, че не сме отчайващо изостанали, но напредъкът е много бавен. Според него констатациите в доклада на ЕК са обективни и е удовлетворен от тях - те малко или много давали позитивна оценка на работата на прокуратурата, но това не бил максимумът.

"Не можем да кажем, че в доклада има отличници, най-високата оценка, според мен е 4,50. Аз мисля, че съм оценен заради резултати и правя максимумът, за да си свърша работата”, добави Цацаров.

АНКЕТА: Коя препоръка от доклада на ЕК е водещ приоритет?