Изборът започна със скандал, след като повечето членове на съвета отхвърлиха предложението да бъде изпълнена препоръката на ЕК да се гласува не електронно, а с бюлетини, за да няма съмнения в обективността на избора.

Един от кандидатите - Лозан Панов, настоя ВСС да промени решението си, дори призова, ако това не стане,  да бъде гласувано за опонентката му.

След цял ден изслушване на кандидатите такова предложение бе направено за втори път от още един член на ВСС, с мотива, че при електронното гласуване може да се получи дублиране на гласове,  дори неволно. Кадровиците обаче отново не се съгласиха.

За да бъде избран един от кандидатите, трябваше да събере подкрепата на 2/3 от членовете на съвета или поне 17 гласа. Именно това условие провали първата процедура за избор на наследник на Лазар Груев, чийто мандат изтече. Тогава бяха номинирани двете му заместнички - Павлина Панова и Таня Райковска, временно изпълняваща функциите на председател.

Лозан Панов: Няма проблеми, които да не могат да бъдат решени с диалог

"Оценявам високата отговорност, която този пост изисква към мен. Реформите, които трябва да се състоят в съдебната система, са тежки и те трябва да се осъществят."

Това заяви пред БНТ минути след като бе избран за председател на ВКС Лозан Панов.

Той благодари на членовете на ВСС за честта, която са му оказали.

"Дългът и отговорността не ми позволяват да се радвам, защото предстои много работа, която трябва да се свърши".

На въпрос дали ще работи с конкурентката си за поста председател - съдия Павлина Панова, Панов заяви, че първо трябва да се запознае със състоянието на ВКС.

Съдия Панова е един блестящ юрист, човек с голям потенциал. В концепцията си има много рационални идеи. Всички добри идеи са добре дошли и трябва да бъдат споделени, за да има добро управление на касационната инстанция, каза още Лозан Панов.

Той изрази надежда да обедини съдиите във ВКС. Няма проблеми, които да не могат да бъдат решени, когато хората комуникират помежду си, посочи той.

По време на изслушването Лозан Панов се обяви за публичен регистър на съдиите, които си правят отвод по дела. И заяви, че "ако приравним гнилите ябълки към бавнопишещите" той ще взима мерки срещу тях.

Панов подчерта, че ще работи за премахване на социализма, като се въведе механизъм за оценяване на работата на магистратите и тежестта на делата.

"Без електронно правосъдие реформа в съдебната система няма да се осъществи, съдебната система се намира в тежка имиджова криза", каза още Панов и допълни, че съдиите трябва да обясняват мотивите си по нашумели дела.

Той се обяви и за това заплатите на магистратите да бъдат обвързани с натовареността.

Панова: Еволюция, не революция

Всички работят различно, но реформата в съдебната система не трябва да се възприема като революция, а като еволюция, заяви пък Павлина Панова, цитирана от БТА.

Тя не се съгласи с опонента си, че трябва да се прилагат "хирургически мерки" и добави, че няма почва да се говори за "гнили ябълки".

В изказването си Панова засегна и проблема със случайното разпределение на делата в Софийския градски съд.

"Създава се чувство за зависимости и за това как се разпределят дела на конкретни магистрати, дори за изчакване едно дело да се реши "правилно" от конкретен магистрат. Това не е чувство за независимост", подчерта тя.

Тя обясни, че положителното мнение на обществото е много хубаво нещо, но не когато се бърка, или иска да наложи решението на съдия по делото.

Председателят на ВКС има 7-годишен мандат, става член на ВСС по право и става един от "тримата големи" в съдебната власт заедно с главния прокурор и председателя на ВАС.