Италия и Холандия си оспорваха второто от местата, предвидени за западните страни, но накрая го поделиха, предаде по-късно БТА.

Такова компромисно решение е крайно рядко в практиката на световната организация.

По принцип трябваше да бъде направен избор измежду една от двете западноевропейски страни. Но и след пет тура на гласуване те получиха по 95 гласа и предпочетоха да се споразумеят.

Италианският външен министър Паоло Джентилони приветства този компромис като послание за единство между двете страни.

Неговият холандски колега Берт Кундерс каза, че Италия ще заема поста през 2017 г., а Холандия през 2018 г. Той каза, че двете страни ще сътрудничат тясно през тези две години.

Постигнатият компромис ще бъде подложен по-късно днес за одобрение на групата на западните държави в ООН, а после трябва да бъде одобрен от Общото събрание на организацията.

През 1960-1961 г. Полша и Турция също споделиха едно място на непостоянен член на Съвета за сигурност.

Казахстан спечели мястото, отредено за Азия, на второто гласуване, след като победи Тайланд със 138 на 55 гласа.

Съветът за сигурност включва 15 страни - пет постоянни членки (САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция) и 10 непостоянни, които се избират за срок от две години. Всяка година се гласува за подмяната на пет от непостоянните членове.

Местата се разпределят по райони, а регионалните групи номинират кандидатите.

Сред избраните сега страни Етиопия ще представлява Африка, Казахстан - Азиатско-тихоокеанския район, Боливия - Латинска Америка и карибските държави, а Западна Европа ще бъде представена от Швеция и от Италия и Холандия (една след друга).

Новите членки ще заемат местата си в съвета на 1 януари 2017 г.