Левицата наложи номинирането на „Общ кандидат“ на предишните избори за Европарламент и така даде шанс на европейските избиратели да гласуват директно за най-високия пост в ЕК.

По този начин беше прекратена практиката председателят на най-влиятелната институция в ЕС да бъде избиран „на тъмно“.

Днес в централата на ПЕС премиерът на Италия Паоло Джентилони, премиерът на Швеция Стефан Льовен, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини се събраха на редовната координационна среща преди заседанието на Европейския съвет.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев, който бе домакин на срещата, заяви:

„ПЕС ще отстоява инициативата си за „Общ кандидат“. През декември в Лисабон дори договорихме още една стъпка напред – да изберем кандидат на европейската левица в един отворен, демократичен и прозрачен процес.“

Левите лидери обсъдиха и дългосрочния бюджет на ЕС след 2020 г. (Многогодишна финансова рамка).

„Планирането на дългосрочния бюджет е най-адекватният инструмент, с който можем да преборим предизвикателствата пред Европа. Многогодишната финансова рамка трябва да бъде амбициозна, за да може ЕС да постигне резултатите, които гражданите очакват. Това означава не само да намерим нов източник на финансиране, но и да се преборим за бюджет с подходящи приоритети, така че средствата да бъдат използвани , за да вървим към изравняване вместо към създаване на нови неравенства. Запазването и дори увеличаването на средствата за кохезионна политика са ключът към постигането на тази цел.“, добави Станишев.

На срещата на лидерите от ПЕС присъстваха: Сергей Станишев, президент на ПЕС Паоло Джентилони, министър-председател на Италия Стефан Льовен, министър-председател на Швеция Джоузев Мускат, министър-председател на Малта Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция Удо Булман, изпълняващ длъжността председател на групата на Социалистите и демократите в ЕП Федерика Могерини, Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия Карл-Хайнц Ламберц, председател на Комитета на регионите на ЕС.