Ако не стане президент, да изпратим Пламен Орешарски да стане еврокомисар. Може би това има предвид Корнелия Нинова с призива си да изчакаме, коментира премиерът Бойко Борисов в Нови Пазар изявлението на лидера на БСП да не бъде обявявана кандидатурата на заместника на Кристалина Георгиева докато не минат изборите.

"Те не са ни победили на парламентарни избори, откакто участваме, за да имат претенциите да ни казват кой да бъде еврокомисар", заяви Борисов.

Премиерът призна още, че не е изненадан от оставката на Кристалина Георгиева. "Това е най-високият пост в Световната банка. Работеше се по тази позиция, понеже тя е важна за България", коментира той и допълни, че има подготвени хора в България за поста.

"Много имена мога да посоча, но не е редно, тъй като в понеделник предстоят разговори с Жан Клод Юнкер, за да се видят неговите предложения", каза Борисов.

Премиерът заяви, че президентът Росен Плевнелиев не е вариант за позицията и той ще бъде президент до края на януари, както е по Конституция.

По повод изявленията на опозицията той каза, че сам е договорил зам.-председателски пост и този ресор за Кристалина Георгиева.

"Забравят, че Ирина Бокова е шеф на ЮНЕСКО по време на предишното ми правителство, така че никой не може да преговаря по-добре от нас по тази тема", заяви Борисов.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че прочитът на новината за Кристалина Георгиева не трябва да е "оставка", а новината е, че тя заема изключително висок пост в Световната банка, което безспорно е силно персонално нейно постижение, но и постижение за България, защото имаме още един българин в ръководството на световна организация.