Делото е по искане на 74 депутати от опозицията, които твърдят, че с правилата, по които ще бъде избран новият гуверньор, се нарушава Конституцията.

Начело на народните представители, подписали искането, е лидерът на БСП Михаил Миков. Те атакуват една точка от правилата, която предвижда, че предложение за кандидат за управител на БНБ се прави от парламентарните групи или народните представители, нечленуващи в парламентарна група.

Според тях тази разпоредба противоречи на три текста от Конституцията.

До избора на нов управител на БНБ се стигна, след като сегашният Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли.

Преди дни от БСП оспориха пред КС правилата за избор на шеф на БНБ. В публичното пространство се появиха проучвания, че и бизнес, и финансовите среди оспорват тази процедура. В същото време обаче водещи банкери настояха за спешен избор на гуверньора и заместниците му.

Миналата седмица парламентарната бюджетна комисия прие процедурни правила за избор на подуправители на БНБ.

За поста има четири кандидатури. От ГЕРБ предложиха финансиста от Международния валутен фонд Димитър Радев. От Реформаторския блок подкрепиха кандидатурата му, но паралелно с нея издигнаха и тази на Бисер Манолов – бивш шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От АБВ посочиха икономиста Виктор Йоцов, а от Патриотичния фронт – доц. Григорий Вазов, член на Надзорния съвет на "ДЗИ – Животозастраховане".