Народното събрание прие на първо четене 3 от 12-те законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Промените предвиждат и въвеждане на възможността в една избирателна секция да се гласува в повече от една урна, за да се улесни изборният процес.

Не беше прието предложението на Парламентарната група на АБВ изискването за брой секции в чужбина да стане от 35 на 55. Според тях тази норма е приета без никакъв сериозен анализ, а по сигнали на българи, живеещи в други държави, вече има места, в които 35 секции са недостатъчни.

Отхвърлено беше и предложението на независимия депутат Велизар Енчев да не се допуска откриване на избирателни секции в чужди държави, където има обявено военно или извънредно положение. Представяйки предложението си, той даде за пример ситуацията в Турция, където извънредното положение е удължено с още 3 месеца.

Депутатите приеха на първо четене и така наречения „консенсусен законопроект”, постигнат след среща между партиите от управляващото мнозинство за спорното квадратче в бюлетината "Не подкрепям никого". Промените предвиждат вотът чрез него да се брои като действителен глас в президентските и кметските избори, а за парламентарните и тези за общински съвети - не.

Не беше приет и вторият законопроект на Велизар Енчев, който предвижда отпадане на задължителното гласуване и премахването на квадратчето „Не подкрепям никого”, което според него е в противоречие на конституционната норма, че гласуването е право, а не задължение.

На първо четене бе отхвърлен и внесеният от независимият народен представител Лютви Местан законопроект, предвиждащ отпадане на задължителното гласуване и възстановяване на отменените правила за образуване на секции в чужбина. Законопроектът предвижда и възможността предизборната кампания да се води и на друг език, но със задължително осигурен превод на български.