Най-малко 54 души са загинали в сряда при израелската операция в Ивицата Газа.

16 от жертвите са убити при обстрел срещу училище на ООН в бежанския лагер в град Джабалия, според палестински източници. Израелските власти отхвърлиха обвиненията за гибелта на хора при стрелбата срещу училището. Според Израел, при обстрела училището е било празно.

Три деца са сред шестте жертви на израелски танков обстрел в град Газа, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР. Нападението беше извършено срещу квартал Туфа в североизточната част на града.

Най-малко 16 души са убити в северния град Джаблалия. Сред тях е и служител на службите за спешна помощ. 8-членно семейство пък загина при израелски въздушен удар в южната част на Ивицата Газа.

По-рано Мохамед Деиф, ръководителят на въоръженото крило на Хамас "Бригадите Изедин ал Касам", заяви че няма да се сключи примирие с Израел, докато не спре офанзивата срещу Ивицата Газа и не се вдигне блокадата. Деиф подчерта, че Хамас не насочва нападенията си срещу мирни граждани.

"Нашите бойци не насочваха нападенията си срещу цивилни, а само срещу войници, но войниците нападаха цивилни, предимно жени и деца", заяви Деиф в предизвикателна реч.

В същото време Набил Шаат, началник на отдела по международни връзки на "Фатах" заяви, че всички палестински групировки, ръководството на страната и Организацията за освобождение на Палестина приемат условията за прекратяване на огъня.

"Искаме прекратяване на огъня, прекратяване на агресията против нашия народ в ивицата Газа, възможно най-скоро, защото това, което Израел прави, няма аналози в съвременната история. Израел води война на изтребление в ивицата Газа и тази война трябва да бъде спряна", заяви той, цитиран от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

Снощи в египетската столица Кайро пристигна делегация на палестинската национална администрация, Хамас и "Ислямски джихад", за да обсъди проекта на инициатива за постоянно прекратяване на огъня, предложен от Египет преди две седмици. Досега Хамас отхвърляше египетското предложение.

В същото време американският държавен секретар Джон Кери заяви, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е повдигнал възможността за примирие по време на телефонен разговор между двамата предишната вечер, съобщи АФП.

Вчера единствената електроцентрала в ивицата Газа спря да работи, след като бе подложена на обстрел от израелската армия. Тя осигурява около 30 процента от потреблението на електроенергия в тази територия.