Състав на Апелативния съд в Бургас потвърди във вторник наказанието за Зартов. Той е осъден да плати и обезщетение три милиона лева на дружеството "Инглиш Вилидж" ООД. Сумата е за нанесени имуществени вреди, предаде БТА.

Зартов бе подведен под отговорност като длъжностно лице. Той бе управител на дружеството и бе получил капитал от Русия за построяването на вилно селище край Бургас. В крайна сметка обаче парите са били изхарчени.

Бизнесменът е признат за виновен, че е извършил присвояване на чужди средства в особено големи размери и в безстопанственост, довела до големи финансови загуби за собствениците на дружеството.

Зартов е отрязал малкия пръст на лявата си ръка в неделя в апартамента си в столичния кв. “Гоце Делчев”.
Дни по-рано Зартов заяви пред “24 часа”, че ще направи тази крайна стъпка, защото е отчаян от корупцията в българската съдебна система, след като Върховният касационен съд потвърди присъдата му от 9 г. затвор за финансови злоупотреби.

Във видеоизявлението Зартов посочва поименно съдиите и прокурорите, участвали по думите му в поръчката срещу него, която дошла от бившия руски депутат Генадий Гудков и почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев.
Преди време Гудков бе отстранен от руската Дума заради разправиите с фирмата, която имал у нас, а пък почетният консул Фотев бе осъден, че блудствал с дъщерята на Зартов.

Ивайло Зартов не е потърсил лекарска помощ преди да пристъпи към драстичното действие, прочел в интернет какво трябва да направи, за да спре кръвотечението.

“Не виждам друг изход, след като никой не ме чува толкова време - на три инстанции все едно и също - съдът отказва да събира доказателства, 37 тома, нищо в тях и въпреки това ме осъдиха”, твърди Зартов.