Това предлага вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БТА. 

Той се обяви за увеличаване на минималната работна заплата от 340 на 380 лева от следващата година. По думите му 15 месеца дефлация в България означава убито потребление и убит вътрешен пазар, и това няма как да не се отрази на цялата икономика. Според него решението на проблема е раздвижването на най-ниските доходи.

Финансовият министър Владислав Горанов отказа на този етап да се ангажира възможно ли е да се повиши минималната работна заплата от следващата година. По думите му темата е деликатна, защото при минимален ръст на икономиката подобно увеличение може да окаже натиск върху пазара на труда.

Вчера за шоково увеличение на доходите се обявиха от КНСБ. Те поискаха 400 лв. минимална заплата и 10% годишен ръст на средната за страната.
От бизнеса реагираха отрицателно и обявиха, че това ще убие малките фирми. Шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също заяви, че това е твърде рязка стъпка.

Калфин ще предложи също по-плавна и дългосрочна скала за нарастване на възрастта за пенсиониране от тази, която е заложена в сегашното законодателство. То предвижда увеличение с 4 месеца на възрастта за пенсиониране от 2015 година.

"Амбициран съм да намерим някакво решение, което да започне да подкрепя дългосрочно пенсионната реформа", каза още социалният министър.

По думите му ще бъдат предложени и варианти за облекчаване на критериите в  програми за хора пред пенсия, които не могат да се пенсионират или да си намерят работа, за да се осигури възможност тези хора да получават доход. Един от вариантите е възможно по-ранно пенсиониране с намалена пенсия, каза Калфин в отговор на въпрос и допълни, че това няма да е точно във вида, в който се предлага от БСП.

Осигурителните вноски трябва дългосрочно да растат, за идната година е добре максималният осигурителен доход да се увеличи, но това предстои да бъде обсъдено с министъра на финансите и със социалните партньори, допълни той.

Вицепремиерът заяви, че ще се търсят варианти и за данъчни облекчения за работещи родители.

"Да не забравяме, че влизаме в следващата година с 3,7 на сто дефицит, не очаквайте да съм този, който ще иска продължаващо увеличаване на дефицита, защото това ще ни вкара в една много опасна за държавата процедура в ЕС, от която няма да излезем с години", заяви още Ивайло Калфин.