Това стана ясно при обсъждането на законопроекта в Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНР.

Ще се разчита на депутатите да ги отстранят между първо и второ четене или да гласуват против при окончателното приемане.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че министър Петър Москов ще оттегли проекта за приватизация на лечебни заведения, за да бъде потърсена широка подкрепа за максимална реформа на системата.

Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че няма подкрепа от страна на социалните партньори за законопроекта за промяна на Закона за лечебните заведения. Бизнесът и синдикатите са недоволни от факта, че промените се обсъждат след внасянето им в парламента и атакуват част от тях. 

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков поясни, че сливането на болници ще гарантира качествено лечение. Това ще е условие за финансиране от Здравната каса в бъдеще.

"Тоест това премахва възможността пациент, който е примерно след исхемичен инсулт, да не бъде изписван и след това да си търси друго лечебно заведение, в което да провежда физиотерапия и рехабилитация, това да му бъде гарантирано", обясни д-р Шарков.

Вариантите са три:
  • сливане, което вече е заявено от Специализираната белодробна болница във Варна, която ще е част от университетската "Света Анна".
  • функционално обединение, което ще изисква договори между лечебници,
  • създаване на консорциум. Това гарантира запазване на собствеността и юридическата самостоятелност, но позволява купуването на обща апаратура например, която да се ползва от тези лечебници в консорциума.
Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК, поиска едногодишен мораториум при приемането на промените като в периода се забрани сключването на нови договори между здравната каса и болниците. Той бе категоричен, че министърът на здравеопазването д-р Петър Москов "прекалява" с отношението към тристранката.

"Касата формира дефицит от това постоянно бълване на нови лечебни заведения без да се отчита необходимостта. Нека се въведе едногодишен мораториум, докато влезе в Здравната каса, след това нещата се канализират. Иначе дефицитите ще съществуват, пак ще бъдат обвинявани каса и министерство, че нищо не са направили", заяви Кокалов.

Личното мнение на Ваньо Шарков е против.

"Ако отново направим някакъв мораториум, смятайте, че и след година и половина няма да имаме Национална здравна карта", каза зам.-министърът.

Не трябва да се формира печалба от болниците при предоставянето на платени от касата дейности, както и да ма рестрикция за болниците, които нарушават финансовата дисциплина, смятат от Българската стопанска камара.

"Предвижданата здравна реформа не може да даде отговор за ефективна работа през следващия период", коментира на заседанието Григор Димитров, член на Българска стопанска камара, цитиран от "Фокус".