Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на представяне на предложение за промени в Кодекса на труда, цитиран от "Фокус" и БТА.

Промените в трудовото законодателство засега ще обхванат секторите "Плодове и зеленчуци" и "Розобер".

Близо 100 хил. безработни ще бъдат наети по договорите между работник и земеделски стопанин, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на представянето на идеята.

Възнаграждението ще се изплаща лично на всеки работник срещу разписка и размерът му ще изчислява на база заплата от 383 лева в сектора.

Времето на работа няма да се признава за трудов, а само за осигурителен стаж, уточни министър Калфин. Няма да е нужна длъжностна характеристика и няма да се издава заповед за прекратяване на трудовия договор, добави той.

Наетите по договор за един ден лица ще бъдат освободени и от изискването за полагане на общественополезен труд.

Калфин посочи още, че се създава нова категория осигурени лица за три фонда - пенсии, трудова злополука и здравна осигуровка. Не са включени осигуровки за "болест" и "майчинство".

Договорите са краткосрочни и затова осигуровките ще се изплащат за не повече от 90 дни, посочи министър Калфин.

Наетите лица запазват статута на безработни и регистрацията си в Бюрата по труда, каза социалният министър.

Кочани с договори

За идеята държавата да продава на работодателите кочани с трудови договори с продължителност за един ден се разбра неотдавна.

Държавата ще продава кочаните с трудови договори на работодателите в селското стопанство. Цената ще е стойността на данъка и осигуровките, които ще се дължат за земеделския работник. Работодателите ще откъсват толкова квитанции, колкото покриват надницата на работника.

С това предложение се създава един нов вид трудов договор, който е и нова възможност и за работодателите да наемат по гъвкаво работници и за безработните, които да могат да увеличат дохода си срещу труд, без да има опасност да загубят социалните си придобивки, тогава, когато тази заетост не е много продължителна, обясни Калфин.

Той припомни, че санкцията за работодател, който наема работници без трудов договор работници, е 150 хил. лева.

По думите на министъра досега избягването на подписването на трудови договори е не толкова заради укриване на данъци, а защото хората, които се съгласяват да сключат договор, губят правата си на социално подпомагане.

До началото на май предложенията трябва влязат за първо четене в парламента. Калфин се надява същия месец промените да влязат в сила.

Гъвкаво работно време и работа от вкъщи

С друго предложение за промяна в Кодекса на труда се предвижда работно време с по-гъвкави граници, обяви социалният министър.

Предлагаме да се увеличи гъвкавостта със запазване на задължително присъствие в определени часове от деня и задължително отработване на 40-те работни часа в рамките на седмицата.
Това ще става със съгласието на работодателя, обясни Калфин.

С разрешение на работодателя работещият ще може да работи и от вкъщи.
С тази промяна даваме възможност на хората да планират много по-добре времето си, особено майките и хора, които се грижат за възрастни и болни родители, коментира министър Калфин.