Министерството подготвя промени в Закона за социалното подпомагане, които ще бъдат внесени в парламента в средата на следващата година, съобщи в Стара Загора вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

Социалното подпомагане ще се определя след доходен тест за хора с ниски заплати и трябва да подсигури елементарните им битови потребности. Социалните услуги ще трябва да се пренасочат от досегашните центрове и да отидат в домовете на старите и самотни хора и на тези със специални потребности. Трябва да приключи и процесът на деинституционализация.

Калфин определи като ефективни еднодневните договори за сезонна работа - от подписаните 75 хиляди, работещите хора са получили 1 милион и 500 хиляди лева.

Безработицата в страната е намаляла през септември с 0,1 процент, но младите хора не желаят да започнат работа за 400 лева: Правихме проучвания. Млад човек без никакъв стаж - очакванията са над 1000 лева за начална заплата. В Гърция има годишно средно по 80 хиляди българи, които отиват само за сезона, тази година са повече от 80 хиляди. За минималната работна заплата намерението е да се увеличи значително, даже такива критики ще прочетете в докладите на ЕК, каза Калфин.