"Търся някой, който да ми даде чудодейното решение как да се пенсионира рано българинът с висока пенсия, когато е с ниска заплата".

Това бе коментарът на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин по въпроса с пенсионната му реформа, която отново е атакувана от синдикати и работодатели.

Вицепремиерът призна, че все още има различия между различните страни, които участват в темата, но обяви, че ще направи всичко възможно до 12 май те да бъдат изгладени.

Той каза, че няма да прави компромиси, дори и да бъдат организирани стачки. Според него предложеното е най-добрият вариант за всеки здравомислещ човек.

Калфин даде и конкретен пример: мъж на 50 години със заплата в момента 1300-1400 лева би се пенсионирал с пенсия 1300 лева през 2029 година.

Има консенсус по това, че трябва да се направят промени, въпросът е как да се направят.

Калфин обясни, че в продължение на шест месеца са обсъдени страшно много предложения.

"Моята задача беше да формирам един пакет, който е най-близко до общото мнение“, категоричен е той.

Министър Калфин заяви още, че днес е имал тричасова среща с ръководството на КНСБ и неговите федерации и не е ставало въпрос за стачки.

Пенсията, която ще получава човек зависи от това колко дълго е работил и каква заплата е получавал.

В България едно и също поколение понесе много промени в пенсионната система. Това е поколение, на което непрекъснато им се мести хоризонтът.

"Правим го по начин, по който действително да се спре с това, което се случва в момента, така че всеки един човек да знае кога ще се пенсионира", смята Ивайло Калфин.