На 19 май Върховният административен съд (ВАС) отмени правителственото постановление за определяне на нови размери на минималната работна заплата за 2015 г., според което минималната заплата трябваше да стане 380 лв. от 1 юли.

Делото беше образувано по искане на национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП). Те оспориха постановлението на правителството, като основният им мотив бе, че не се е поровела задължителната съгласувателна процедура в рамките на НСТС.

Преди дни от бизнес организации обявиха, че решението за минималната заплата ще бъде процедурно, а тяхната реакция е била единствено да покажат на правителството, че трябва плътно да спазва закона.

Становището на правителството, изказано от ресорния вицепремиер Ивайло Калфин, е, че увеличението на минималната работна заплата е обсъдено в рамките на дискусиите по бюджета за тази година.

"Нормално би било през цялата година да се запази минималната работна заплата в размер на 360 лева"
, каза пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той обясни, че последните препоръки на Съвета на Европа държат да се търси баланс между подпомагане на заетостта и конкурентоспособността, от една страна, и защита на трудовите доходи, от друга.

Съветът смята, че този баланс е нарушен заради покачването на минималната работна заплата, без ясна система и правила, което поражда несигурност.

"Затова този диалог не е излишен. Би било мъдро да се мисли дали от 1-ви юли да се увеличава минималната работна заплата допълнително, тъй като актуализираната средносрочна макроикономическа прогноза на правителството сочи само 1,4 ръст на БВП, компенсация на 1 зает от 1,8% и средногодишна дефлация – 0,6% и изведнъж ръст на минималната заплата от близо 12%. Това е средно над 10 пъти повече. Този ръст е необоснован", смята Велев.

Йоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ "Подкрепа", заяви, че МРЗ трябва да е 380 лева от юли и според него позицията на министър Калфин е стъпка в правилната посока.

Линията на бедност за 2015 година е 286 лева. Ако стъпим на сегашния размер на минималната заплата – 360 лева, се получава, че българинът, който получава минимално възнаграждение, пада под тази линия на бедност и получава чисти 282 лева, след като му се приспаднат здравни, социалните осигуровки и данък общ доход. При увеличаване на минималната заплата с 20 лева от 1-ви юли, българинът, получаващ минимална заплата, ще взема 297 лева – с 11 лева и стотинки над прага на бедност, обясни синдикалният представител.