Левицата в България е в дълбока криза и тя не започна със създаването на АБВ, точно обратното - създаването на АБВ е израз на тази криза.

Това заяви Ивайло Калфин - заместник-председател на АБВ, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, по време на националната конференция на АБВ днес в НДК, съобщи пресцентърът на партията.

Според него истинският дебат между ляво и дясно трябва да бъде кой и как създава работни места, кой осигурява по-високи доходи и сигурност на гражданите.

Той представи проектите за резолюция и декларация, които ще бъдат обсъдени на форума, и посочи, че се поставя отново на дневен ред диалогът в левицата.

Ние имаме отговорности да подадем ръка и да създадем платформата за тези дискусии, които ще дадат възможност на българските граждани да имат алтернатива на управлението в ляво.

Имаме амбицията да създадем такъв диалог, който да даде в действителност алтернатива на управлението - лява, социална, справедлива, посочи Калфин.

АБВ и управлението


Ивайло Калфин отбеляза, че другият документ дава отговор на много актуални въпроси, свързани с участието на АБВ в управлението.

Това не беше лесно решение, припомни Калфин и отбеляза, че АБВ участва в правителството, защото е имала убеждението, че трябва да се намери национално съгласие по най-важните въпроси, че трябва да се започнат активни действия в области като здравеопазване, образование, социална политика, правосъдие, така че хората да видят резултата.

Той подчерта, че подкрепата за правителството ще се определя от това доколко се изпълняват съответните принципи и ангажименти.

На национално равнище АБВ участва в управлението и носи отговорност за него, трябва да си дадем много ясна представа и отговор какви са мотивите на това участие, какви са границите и без какво няма как да продължаваме подкрепата си за управлението, коментира Калфин.