Двайсет и шест години след промените не вярвам доколко в досиетата е цялата информация и доколко е обективна информацията, която има там, уточни Калфин, цитиран от БТА.

Това, което е останало, е действително на хора, които са работили за държавата, смята Калфин.

"Мога да ви кажа, че когато един дипломат работи и за разузнаването това е най-нормалната практика в 90 процента от случаите, а в момента единствените жертви са тези дипломати, които президентът отказва да назначи за посланици.

Те са си вършили работата навремето, и са изключителни професионалисти, работили за България - впрочем с много шарени политически възгледи, понеже познават голяма част от тях", добави вицепремиерът.

Според него целият процес е порочен, а комисията, която е създадена, би трябвало да бъде закрита, или да се превърне - има примери от други страни - в Център за историческа памет или каквото и да е друго, а държавата да си запази досиетата и документите, които са свързани с държавната сигурност, ако може.

Комисията е доказала, че не може да опазва информация, която не трябва да изтече, каза още Калфин.

Румен Петков: Разсекретяването на архивите на Военното разузнаване ще има необратими последствия

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков допълни, че оценява предаването на архива на военното разузнаване от министъра на отбраната като груба грешка, която ще има необратими последици.

Според Петков стъпката е рискова, защото Комисията по досиетата не е готова да опази чуждите граждани.

"Аз не виждам кои нормални чужденци ще се ангажират да работят за нашето разузнаване", коментира Петков.

Николай Ненчев: Предаването на архива на военното разузнаване ще ни направи по-свободни

"Предаването на архива ще отвори нова страница, ще ни направи по-свободни", коментира пред журналисти в Смолян министър Николай Ненчев.

Странно е в една правова държава да се обвинява в предателство някой, който изпълнява закона, допълни министър Ненчев по повод обвиненията относно решението за отварянето на архивите.

Военният министър заяви убеденост, че законът гарантира сигурността на хората и "нито един чужд гражданин няма да бъде изложен на каквато и да е опасност".