"За” гласуваха 118 депутати, 15 бяха против, а четирима се въздържаха, съобщи "Фокус".

С така приетите промени трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа може да се сключва между работник и регистриран земеделски стопанин за работа за един ден, като това време не се признава за трудов стаж, а осигурителен.

Условията и редът за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовите договори пред инспекцията по труда се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика, съгласувана с управителя на Националния осигурителен институт и с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите. Работниците се осигуряват при условия и по ред, установени в Кодекса за социално осигуряване и в Закона за здравното осигуряване.

Хората, работещи в селското стопанство, ще са много по-защитени с текста, който предлагаме, отколкото са сега, заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

„Изглежда допълнително просветление е дошло и сега има неразбиране. Този текст не е импровизация, продукт на нескопосана работа. Този текст е подкрепен от синдикати, работодатели”, изтъкна Калфин, обръщайки се към депутатите от БСП.

По думите му и работодателите имат интерес от тази промяна, защото сключвайки този договор, работниците са застраховани. Държавата има интерес, защото по тези договори се плащат осигуровки. На работника му се брои пенсия за този ден, в който работи, и е осигурен за трудова злополука, осигурен е и здравно, ако нещо се случи по време на работа, което досега го няма, подчерта Калфин.

По време на дебатите лидерът на БСП Михаил Миков изтъкна, че не може да има трудов договор за един ден, а граждански.

Няма никакъв смисъл от този текст. Какво означава трудов договор за един ден – има ли право на отпуска работника, има ли в Кодекса на труда права? Това е правен абсурд и смятам, че няма никакъв смисъл да се сключват трудови договори за един ден”, обясни той.

Депутатът от Патриотичният фронт Димитър Байрактаров пък заяви, че с въвеждането се обезсмисля понятието трудов договор.

„Редно е да информирам, че премахването на понятието трудов стаж е юридически неприемливо. Така предлаганата редакция влиза в пълно противоречие на действащи членове на Кодекса на труда, което е недопустимо. Използвайки понятието еднодневен трудов договор, което е със срок на продължителност до 90 дни, е недопустимо и ще се обслужват олигархични интереси”, заяви Байракторов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че за тези лица, за които ще бъде сключен договор, ще бъдат осигурени за фонд пенсия и трудова злополука. На тях ще им бъде признат осигурителен стаж. Времето ще им се признава и ще могат да получават пенсия на база внесените социални осигуровки.