Приетите промени на първо четене в пенсионната система ще гарантират увеличение на новите пенсии, като за тази цел ще се генерират над 1 милиард лева, които ще се използват за повишаване на най-ниските пенсии, каза пред БНР  вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че сегашният пенсионен модел не работи.
" Сегашната система, в сегашния си вид, са пагубни въобще за пенсионната система в страната. Желанието тя да се промени беше този двигател, който доведе до общо решение", подчерта министърът.

Няма смисъл да обещаваме чудеса. Това, което казах, с увеличаването на пенсиите, е заложено във формулата, така че, то е гарантирано. Пенсионната система подлежи на политическите промени в бъдеще. Искрено се надявам, че особено с тези промени, които правим - за мъжете с по 1 месец годишно се вдига изискването за възрастта за пенсия, просто няма смисъл някой да се упражнява и да го прави на политически проблем. Поне в следващите 20-25 години мисля, че този модел би могъл да работи спокойно, заяви Ивайло Калфин.

Според него пенсионният пакет, който предлага кабинетът на служителите в МВР е много по-добър от досегашния.

Според социалния министър страната ни все още е далече от евентуално влизане в Еврозоната и с това не трябва да се спекулира от политиците. Той коментира и кризата в Гърция, като заяви, че ако страната излезе от Евросъюза, навлиза в неизвестността.