Първоначално ПГ на ГЕРБ бламира Ивайло Калфин и остави максималния осигурителен доход на 2400 лв., вместо заложените от кабинета и подкрепени от бюджетната комисия 2600 лв. Социалният министър заплаши с оставка.

В последния възможен момент при гласуването на бюджета на ДОО за догодина в парламента от ГЕРБ предложиха максималният осигурителен доход да остане 2400 лева, въпреки че първоначалното предложение бе за повишение с 200 лева до 2600 лева.

Правилникът на Народното събрание обаче не позволявал предложението да бъде направено в последния момент.

Само минути по-рано Ивайло Калфин обяви, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличава, но това трябва да става плавно и затова се предлага такова увеличение.

"Ако по този начин се гласува по важни теми, аз не виждам с какво мога да съм полезен в този кабинет", каза Калфин, цитиран от БТА.

След 30-минутна почивка и скандали в парламента ГЕРБ промениха становищенто си и чрез процедура подкрепиха решението на бюджетна комисия. Според тях първият гласуван текст бил недопустим.

Какво се случи всъщност

Поправката бе внесена в последния момент от Делян Добрев.
"Защото хората, които получават тези заплати, това са хора, работещи в IT-сектора, лекари, хора, които създават високата добавена стойност в България и са хора, на които разчитаме и хора, които губим всяка година, защото заминават в чужбина", аргументира се пред депутатите Добрев.
Такива доходи в България получават до 100 000 души, каза той.

Първоначално предложението му дори не беше прието сериозно, като от опозицията му припомниха, че това изменя приходната част на бюджета на ДОО за догодина, която вече е била приета. Същият аргумент застъпи от трибуната и министър Калфин.

Той реагира остро срещу предложението на Делян Добрев в последния момент и заяви, че ако залата го приеме, това означава, че бюджетът на Държавното обществено осигуряване трябва да се пренапише.

Малко преди гласуването Янаки Стоилов от БСП обяви, че по този начин ГЕРБ бламират социалния министър и поставят под въпрос дали той трябва да остане на поста си. Стоилов обяви, че от БСП са предложили този праг да се покачи до 3000 лева, но в момента изпадат в ситуация да защитават поне увеличението от до 2600 лева.

Първоначално предложението бе прието със 108 гласа "за", 42 "против" и 30 въздържали се, но Янаки Стоилов поиска прегласуване с аргумента, че мнозинството трябва да разбере, че не подкрепя внесения от правителството бюджет.

"Намалявате приходите в ДОО и не обяснявате до какво ще доведе това в разходната част"
, подчерта Стоилов.

Въпреки това дори след прегласуването изненадващото предложение на Делян Добрев бе прието.

"Това обърна целия бюджет на държавата, намалихте приходите с 60 млн. лева в ДОО. Трябва да намалите и разходите с 60 млн. лева. Разбихте всичко, сега каквото и да гласуваме, няма значение - 60 млн. лева ви липсват", добави Корнелия Нинова в правото си на отрицателен вот.

Второ гласуване доведе до 103 гласа "за", 36 "против" и 28 въздържали се. 70 души от ГЕРБ бяха "за", 2-ма гласуваха против, а 1 се въздържа.

Против гласува и Радан Кънев от Реформаторския блок, а основната част от неговата група се въздържа. На практика поправката мина с помощта на ДПС, като 22-ма от техните депутати гласуваха "за". Тя бе подкрепена и от БДЦ.

Мартин Димитров от РБ единствен подкрепи предложението за запазване на максималния осигурителен праг на 2400 лева. Той бе категоричен, че намаляването на парите на НОИ с 30 милиона лева няма да се отрази сериозно върху постъпленията върху хазната.

"Единственият проблем с това гласуване, е че се прави в последният момент, а трябваше да стане по-рано, да бъде обсъдено, да бъде прието по надлежния ред",  каза Димитров.