"Аз съм от тези, които отдавна твърдят и съм имал разговори и считам, че сега вече е реална заплахата и трябва да има много бърза, много смела политика за навлизане на България в Европейската парична система.

Каквото трябва да направим всички, да го направим, ако трябва и жертви да поемем, но България трябва да издържи, трябва да влезе в еврозоната и по този начин да спести този риск
", заяви пред „Дарик радио“ Иван Костов от Лаборатория за анализ на риска в Нов български университет.

В условия на криза се степенува кой се спасява първи, а държавата се намества зад гражданите. Хората трябва да наблюдават внимателно поведението на политиците, защото може да бъдат манипулирани отново", допълни Костов.

Според него трябва да има актуализация на бюджета. „Ако не се направи от сегашното правителство, то това трябва да се направи спешно от служебното", уточни той.

По повод ситуацията около КТБ, Костов коментира, че не е логично и е абсурдно да бъде обвиняван вложител, че си държи парите в българска банка и е решил да ги вложи, вместо да ги изхарчи, защото това е в основата на икономическия растеж.

Обвинението към вложителя е най-вредният начин да се отнесеш към чуждо поведение, това е популизъм, допълни той.

Едно е Цветан Василев, съвършено друго е банката с нейните клиенти. В банката има огромни обороти, с които тя се занимава“, заяви Костов.

Защото освен интересите на големите вложители, има огромно множество от институции, които живеят чрез тази банка. Нека носят отговорност тези, които са го направили и са довели до това.

Аз затова питам - кой има интерес от унищожаването на тази банка? Кой?

Очевидно атаката тръгна от корпоративния кръг около Доган и Пеевски.

Съдейки по реакцията на отделните политически сили, се виждаше абсолютно неадекватно поведение от страна на ГЕРБ, желание да се засили тази криза, да се превърне в обща банкова криза, за да бъде може би свалено правителството.

Същото се вижда и от страна на кръга вестниците, контролирани от кръга Доган и Пеевски
", коментира Костов.