Това настояха от Синята коалиция, БСП и ДПС в декларация, след като по-рано днес се разбра, че според заключението на петорната съдебно-медицинска експертиза, плодът на 16-годишната родилка е роден мъртъв при аборт и лекарите нямат вина.
В отговор председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че вътрешният министър е в Стара Загора и не може да дойде в залата.

Според сините заключението се е бавило необяснимо дълго - 18 дни. Забавянето, според Костов, е показателно за това как държавни органи, в случая здравни, могат да бъдат парализирани, за да не се навреди на Цветан Цветанов или на колеги-лекари, предаде БТА.
По думите на лидера на ДСБ информацията е задържана умишлено, за да може да бъде "прокарана" незабелязано през коледните празници.
Миналата седмица Костов обяви, че ако се окаже, че обвиненията на Цветанов не се докажат, ще поискат оставката му.

"Цветанов дължи на българското общество разяснение по същия начин, по който огласи информацията от СРС-та. Това е прецедент, отворил кутията на Пандора, и трябва да са ясни мотивите за изчитането на СРС-та", заяви и Ангел Найденов от БСП, според когото министърът трябва да се извини на лекарите и ако не направи това, от партията ще поискат оставката му.
От партията вече дадоха Цветанов на прокуратурата заради огласяването на СРС-тата.

"Целта скандалният разговор да бъде огласен, беше - не протестирайте срещу използването на СРС, то е изключително необходимо дори задължително", коментира на свой ред Лютви Местан от ДПС.

Ще започнем незабавни консултации за създаване на временна анкетна комисия за това кой възлага и на какво основание подслушване на висши длъжностни лица, съобщи лидерът на РЗС Яне Янев, цитиран от БГНЕС.
След избухването на скандала се разбра, че за случая с бебето се е разбрало случайно, докато директорът на болницата в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров е бил подслушван заради обществена поръчка.

"Аз няма да се изненадам, ако се установи, че са прихващани чрез други хора, близки до министри, заместник-министри, шефове на агенции, записвани незаконно. Вече не мога да се обръщам към Цветан Цветанов като към вътрешен министър, той е един сричащ четец на СРС-та", коментира Янев, който заяви, че РЗС подкрепя безрезервно искането за оставка на вицепремиера.

В същото време Цветанов заяви в Стара Загора пред журналисти, че "трябва да се разгледа всичко, което е дадено като експертиза и да се види защо се получи това несъответствие".
"Първите часове се говори за живо дете, че детето трябва да бъде премерено и трябва да бъде под 500 грама, а трупчето преди аутопсията тежи над 700 грама. Има много въпросителни защо и по този начин са говорили тези доктори", каза още министърът, който уточни, че не е чел експертизата.
По думите му той и прокурорът, който също оповести СРС-тата, не са издали присъда.

Във Великотърновската окръжна прокуратура все още не е пристигнал пълният комплект материали от направената в София петорна съдебномедицинска експертиза, съобщи късния следобед за БТА Румяна Ирманова, говорител на прокуратурата.
По думите й цялата експертиза, включително и фотоалбумите, са необходими, за да се анализира какво е дало основание на вещите лица да направят такъв извод. Заключението на експертите е в противоречие с останалите данни, събрани със специални разузнавателни средства и свидетелски показания, които сочат лекарска небрежност допълни тя.

Последна актуализация в 18,15 ч.