Това каза в изявление от името на ПГ на Синята коалиция съпредседателят й Иван Костов при закриването на 41-то Народно събрание, цитиран от БТА и БГНЕС.

Той коментира, че е неуместно да се изтъква какво е свършило 41-то Народно събрание, а е по-важно да се извлекат поуките от социалната и политическата криза, пред които сме изправени като общество и държава.
Ако не си отговорим на въпроса защо си отиде предсрочно правителството, ще си отиде предсрочно и следващото, предупреди лидерът на ДСБ.

Според сините правителството си е отишло заради неспособността си да посрещне проблемите на гражданите поради липса на компетентност и смелост - опитало се да третира гражданите като тълпа, забавлявана от PR акции и зрелища.

"Правителството отказа да защити потребителите от злоупотребите, не наложи регулация и контрол, влезе в симбиоза с монополистите", обясни още Костов.
По думите му кабинетът не е провел крайно необходимите реформи.
"Резултатът е все повече българи без качествено образование и здравеопазване; все повече страхуващи се, защото полицията не пази децата им от наркоразпространители и насилие, а собствеността им от грабежи; все повече жертви на политическа и административна корупция и рекет", каза Костов.

Той критикува, че за 2013 г. правителството е разполагало с бюджет с 20% по-голям от този през 2008 г., а сега е по-малко от тогава.
"Това означава, че тези над 5 млрд. лева, прибрани от държавата, е инфлационен данък, който е взет от джоба на всеки данъкоплатец. Излишен е въпросът защо хората са обеднели", каза Костов.

Според него Народното събрание не се противопоставило достатъчно категорично на разхищенията на парите на данъкоплатците в нереформираните бюджетни сфери, поело ролята на едноличен слуга на изпълнителната власт. "Управляващите се провалиха не защото не намериха изход от икономическата криза, и други правителства не успяха да изведат страните си от кризата, провалиха се, защото допуснаха болезнено несправедливо разпределение на тежестите на кризата. Те се стовариха върху младежите, върху пенсионерите, върху загубилите работата си и върху социално слабите. Само монополите и държавата увеличиха доходите си в условия на криза", смята съпредседателят на Синята коалиция.

"В постоянния си флирт с носталгията по комунизма Бойко Борисов стигна до неколкократната реабилитация на бившия комунистически диктатор Тодор Живков и допусна честване на дъщеря му в Софийския университет. Така сам подготви почвата за възкръсване на червено-кафявия комунизъм, за който всички твърдяха, че е погребан", критикува Костов.

Днес управляващите завършвали предсрочно мандата си, прогонени от улични протести: "Гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ) завършват 41-ото Народно събрание в коалиция с депутати, които горят европейското знаме".

По думите му задачите на служебното правителство са да реши политическата криза, да проведе честни избори и да изпълнява дисциплинирано бюджета, за да няма заплахи за стабилността на българския лев.

Иван Костов завърши словото си с думите, че години наред българите гласуват "срещу" и нито веднъж "за", защото са научили само първия урок на демокрация – да отстранят нежеланите управници. Това било важно, но не достатъчно за добър живот и благополучие.
"Тези два месеца избирателите трябва да си отговорят не кого харесват, те трябва да изберат този, който няма да допусне повторение на тъжния списък от провали, който изпълва началото на това заключително изявление. Трябва да изберат решението на кризата, истинското лечение на държавата и обществото си, а не лъжите на възкръсналия комунизъм. Българските избиратели са изправени пред най-голямото си предизвикателство като европейски граждани", заяви бившият премиер.