Ръководителят на Лабораторията за анализ на риска в Нов български университет коментира пред BiT, че десницата е разделена и това може да я препъне по пътя и към парламента.

Костов прогнозира, че едва ли ще има само едни парламентарни избори тази година и говори за битовия консерватизъм.

„Не егото на политиците, а страхът, е фактор за тази политическа криза. Страх, че ще бъдат сменени отвън за тези партии, които ги доминира Русия или Турция. Страх от обществените нагласи и общественото мнение. То е жив процес и е самата демокрация“, заяви Иван Костов.

„Българските избори са относително нечестни. Тази относителност е различна, зависи кой управлява. Има един мотивиран неполитически вот – и с работни места, социална подкрепа или мотивирани със стипендия за детето да учи в Европа за немотивирани политически хора“, каза бившият премиер.

Той посочи, че всички се надяват Герджиков да намали тази степен на нечестност.

Наблюдавайки политиците, това, което виждам, е, че не демонстрират решителност да се сблъскат с тези проблеми в една много тежка обстановка във висока несигурност. Да искаш да управляваш България в тази ситуация, изисква смелост. Това, което демонстрират, е битка помежду им“, категоричен е Иван Костов.

Според него има отсъствие на решителност сред политиците да се сблъскат с конкретни въпроси и проблеми. Например каква позиция ще се застъпи пред ЕС, посочи Костов и заяви, че ЕС и НАТО са изправени пред тежки рискове.

По думите на Костов, нито една партия в България не защитава американски интереси, а още по-страшно е, че не защитават и европейски интереси, дори в дясното пространство.

„Турция изнудва ЕС. Какво означава да защитиш Турция? Властите, българското правителство, официално подкрепят претенциите на Турция и настояват ЕС да влезе в него. Къде се позиционираш ти между Турция и ЕС?

Трябва да се позиционираш до ЕС и да се конфронтираш с Турция, колкото и да ти струва. Но колко български политици смеят да се конфронтират с Ердоган? Аз не знам нито един“, даде пример Костов.

Той каза, че не би се върнал в политиката.

„Хубаво е хора с по-дълга житейска перспектива да проявят себеотрицание. България има нужда от саможертви. Това трябва да знаят политиците. Трябва някой да се реши. Мнозина знаят какво трябва да се направи. Мнозина знаеха и през 1997 г., но нямаха куража и смелостта“, заяви Костов.