Това заяви бившият министър-председател Иван Костов пред "България Он Ер".

Купеният за 1 евро телеком от белгийската компания с директор Пиер Луврие е с доказано проруско влияние и обслужва Кремъл, коментира Костов. По думите му българското правителство разполага с всякакви механизми да противодейства на сделката.

"Европейското законодателство също е на наша страна", допълни бившият премиер, сега завеждащ Лабораторията за анализи на риска към Нов Български университет.

Според него не е толкова важно дали Луврие ще бъде експулсиран от България, както настояват от ПП "Ред, законност и справедливост". Ние още април миналата година казахме, че ще има руско проникване на телекомуникационни компании у нас. Българското правителство не може да допусне стратегически фирми да станат собственост на лица от забранителния списък на ЕС, заяви Костов.

Според бившия премиер новите временни синдици в КТБ, назначени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, трябва да заемат една страна. Те не могат да балансират между Русия и ЕС. Трябва да изберат.

Хибридната война, която Русия води у нас, ще окаже влияние на едни парламентарни избори, твърди Костов. Най-потърпевши ще са "Атака" и АБВ. Те, заедно с БСП, които са прокремълски ориентирани, ще загубят електорат. Доказателството за това са данните на Лабораторията за анализи на риска, че българите все повече не одобряват действията на Кремъл, посочи експремиерът. 

Според Костов "Атака" е увлякла БСП и АБВ в Кремълското руно.

"Създаде им вътрешни противоречия. Един, двама или трима от тези могат да отпаднат, както на европейските избори. Сега рискът им е, че тръгвайки на лов за тези пропутински гласове може да не минат 4 % праг. АБВ и "Атака" може и да отпаднат, но ще нанесат големи поражения на БСП", заяви още Иван Костов.

Той коментира и ситуацията в съседна Гърция. Според него най-лошият сценарий за България е южната ни съседка да напусне еврозоната. Това обаче е малко вероятно, защото управляващата коалиция СИРИЗА е "хлабава" и скоро ще се разпадне, смята експремиерът.