Това стана с приетите на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).
Към фонд "Пенсии" в държавното обществено осигуряване се прехвърлят средствата по индивидуалните партиди, налични към 1 януари 2011 година на жените, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, и мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, които до 31 декември 2010 г. са осигурени в професионални пенсионни фондове.
Сумата, която професионалните пенсионни фондове се очаква да прехвърлят, е 100 млн. лв.

В края на октомври беше договорена частична национализация на професионалните фондове - те да продължат да работят, а към НОИ ще се прехвърлят само средствата на тези, на които им предстои да се пенсионират до 2014 година.

По време на днешната дискусия лидерът на ДСБ Иван Костов призова професионалните пенсионни фондове да не изпълнят разпореждането за прехвърляне на индивидуалните партиди в Националния осигурителен институт. Той ще настоява Синята коалиция да атакува този текст от закона в Конституционния съд, защото това е ограничаване на правото на собственост, предаде "Фокус".

„Вие въобще не знаете къде се намирате. 20 години тук нещо е съградено. Вие въобще не знаете какво е съградено и сте тръгнали буквално през просото.   Това не може да бъде толерирано, не може по никакъв начин да бъде търпяно, това трябва да бъде спряно, защото вие ще отидете много далече", обърна се той към управляващите от ГЕРБ при обсъждането в парламента на промените в Кодекса за социално осигуряване, цитира го БГНЕС.

По думите на Костов държавата се намесва в отношенията като застава на страната на този, който не е внесъл вноските, за да компенсира неговата безотговорност. Той уточни, че това означава покриване на задължения на частно лице. Костов заяви, че никой няма право да бърка в личните партиди на хората.

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че "за съжаление преди 10 години законодателят е създал "хибрида", наречен професионален фонд.
"Ние защитаваме интересите на хората, които работят 1 и 2 категория труд да получат едни нормални пенсии", каза той.

В отговор Костов каза: "Вие влизате като Дядо Коледа да им плащате пенсиите. Кога ви избрахме за Дядо Коледа?", попита още лидерът на ДСБ и бивш премиер на страната.

По време на дискусията управителят на НОИ Христина Митрева си пожела и на нея да й се случи такава „национализация” – някой да й вземе двустайния апартамент в „Надежда” и да й даде четиристаен в центъра на София.

На 9 септември точно така е станало в София, дошли са партизаните от колибите и са влезли в апартаментите”, посочи Костов, цитиран от "Фокус". По думите му в момента ГЕРБ вземат четиристайните апартаменти от общественото осигуряване. „Това правите, разрушавайки принципа на солидарността, ето защо е национализация”, изтъкна Костов.

Павел Шопов от "Атака" се обърна към Синята коалиция с думите: „Посинели червени боклуци”. Той обвини Костов за лично отношение и интереси към професионалните пенсионни фондове.
Лидерът на ДСБ обаче отхвърли обвиненията на Шопов и поиска председателят на парламента да го накаже.

Депутатите приеха още от 2015 година да започне увеличаването на стажа и възрастта за работещите при тежки условия. Именно след тази година ранните пенсии ще се изплащат само от професионалните фондове.
От 2017 г. вноската в задължителните пенсионни фондове ще бъде с 2% по-висока.
Таванът на пенсиите ще отпадне от 2014 г.

Последна актуализация в 12.55 ч.